Rijswijk strijdt tegen Eikenprocessierups

Het is bij inwoners een veelbesproken onderwerp. In de volksmond krijg het beestje de meest vreselijke namen, maar wij houden het bij de Eikenprocessierups. Rijswijk is momenteel druk bezig met het bestrijden van het omstreden rupsje.

Bomen afgezet met lintjes
Er zijn bomen waar de rups in woont. De gemeente heeft nu een eerste inventarisatieronde gedaan. De bomen waar de rups is aangetroffen zijn met een lintje gemarkeerd. Over twee weken start de tweede ronde.

Rups komst steeds vaker voor
De eikenprocessierups komt steeds vaker voor. Ook in Rijswijk is hij de afgelopen jaren steeds vaker te zien. Het beestje kan door zijn brandharen voor vervelende klachten zorgen vooral in de maanden mei tot eind juni. De klachten variëren van flinke jeuk, irritaties en zelfs ademhalingsproblemen zijn symptomen van de rups.

Speciaal bedrijf roeit de beestjes uit
Voor de bestrijding van de Eikenprocessierups heeft de gemeente een erkend bedrijf ingehuurd dat de beestjes zal wegzuigen. Daarnaast wordt ook de koolmees ingezet. , Dit is een natuurlijke vijand van de rups. Om meer koolmezen aan te trekken zijn er eerder dit jaar al 40 nestkasten opgehangen op plekken waar de eikenprocessierups vaak te vinden is.

Vermijd contact met de rups
Het is goed om contact met de rups of resten ervan zoveel mogelijk te vermijden. Na aanraking (van een rups of zijn brandharen) of bij klachten kunnen het best de huid en/of ogen goed worden afgespoeld met water. Wrijven of krabben verergert de irritatie en is dus niet aan te raden. Meestal verdwijnen de klachten binnen twee weken. Bij ernstige klachten kan het beste de huisarts worden bezocht.