Rijswijk krijgt noodvoorziening straatverlichting

D66 wethouder van de Laar heeft dinsdagavond in de raadsvergadering toegezegd om te werken aan noodvoorzieningen die er voor gaan zorgen dat het niet langer donker wordt in Rijswijk door falende straatverlichting.

Initiatiefnemer Marc Weterings van Rijswijks Belang kreeg Beter voor Rijswijk en D66 mee om samen de discussie aan te gaan met de raad middels het indienen van een motie.

Ongelukken en onveilig gevoel
Weterings: “Door uitval van straatverlichting gebeuren ongelukken en mensen voelen zich onveilig. Het college zegt dat ze hun uiterste best gedaan hebben en  geeft aan dat noodverlichting te duur is. Volgens mij is er echter geen enkele poging gewaagd of gevraagd wat het kost om een noodunit te huren.”

Veertig jaar nodig voor oplossing
Larissa Bentvelzen van Beter voor Rijswijk: “De wethouder gaf in een vorige vergadering aan dat er zeven ton is gereserveerd voor onderhoud. We hebben dan veertig jaar nodig om alles te vervangen. Beter voor Rijswijk hoopt dat de motie unaniem wordt aangenomen.”

Verantwoordelijkheidsbesef
Mark Wit van GroenLinks was kritischer op de motie: “Verkeersveiligheid heeft niet altijd te maken met verlichting maar ook met verantwoordelijkheidsbesef. Ik zie meer heil in het afsluiten van storingscontracten met bedrijven die het beheer uitvoeren”

Gênant
Ook Menno van Enk van CDA Rijswijk had een duidelijke mening: “Het is ondertussen een beetje gênant dat we spreken over verlichting dat niet werkt. Is er een motie nodig of kan de wethouder gewoon een goede regeling treffen?”

Wethouder bevestigt noodvoorziening te honoreren
Die motie bleek inderdaad niet nodig. De wethouder bevestigde dat noodvoorziening in proportie moet: “Niet bij elke storing kun je acteren. Er zijn ook mogelijkheden om lichtmasten met een accu neer te zetten. Dit wordt onderzocht. We moeten per keer bekijken en aan de bewoners vragen wat de beste optie is. Als de storing langer dan enkele dagen duurt moet er gekeken worden naar een noodvoorziening.”, aldus wethouder van de Laar

Motie ingetrokken
Marc Weterings gaf na een schorsing van enkele minuten aan dat hij het warme gebaar van de wethouder accepteert en dat hij spoedig actie verwacht. “Indien dat niet gebeurt breng ik de motie opnieuw in.”, aldus Weterings.