Rijswijk is voornemens om de afvalstoffenheffing met 32% te verhogen. Maar waarom nou eigenlijk?

De gemeente Rijswijk heeft aangekondigd dat ze van plan zijn om de afvalstoffenheffing te verhogen met 32%. De reden om dit te doen ligt grotendeels aan de stijgende kosten. Huishoudens gaan afhankelijk van de samenstelling tussen de 89 en 118 euro per jaar meer betalen voor de afvalstoffenheffing als de gemeenteraad instemt met het voorstel.

De belangrijke vraag: Waarom zo’n grote stijging?
De belangrijkste vraag is natuurlijk waarom? Wij vroegen een woordvoerder van de gemeente Rijswijk om een reactie: “Het college heeft ervoor gekozen om alle kosten voor het opruimen en verwerken van afval voor 100% te verwerken in de afvalstoffenheffing. De kosten voor het ophalen en verwerken van afval stijgen daarbij ook. Er zijn hogere kosten van de milieustraat, de bedrijfsvoering van Avalex wordt duurder en door het slecht scheiden van plastic, metaal en drinkverpakkingen (PMD) vallen de subsidie-opbrengsten flink tegen.”

Flink wat tegenvallers
In de begroting van 2020-2023 is vorig jaar door de raad al vastgesteld dat de opbrengst van de afvalstoffenheffing in 2021 stijgt met €300.000 euro om de afvalstoffenheffing meer kostendekkend te maken. Eerder dit jaar werd bekend dat de bijdrage aan afvalverwerker Avalex vanaf volgend jaar omhoog gaat met ruim een half miljoen euro. Daarbij komt ook dat de subsidie die de gemeente krijgt voor het aanbieden van PMD afval minder is dan verwacht.

Rijswijk veel hoger dan overige gemeenten
De gemeente Rijswijk is koploper in de regio als het gaat om de verhoging van de afvalstoffenheffing. Om een vergelijking te maken. Leidschendam-Voorburg verhoogt de kosten met 1,9%, Delft met 3,1% en Zoetermeer met 4,8%.

Petitie gestart door politieke partij Rijswijks Belang
De politieke partij Rijswijks Belang is eerder deze week een petitie gestart om digitale handtekeningen te verzamelen tegen de verhoging van 32%. Deze petitie heeft in een week tijd ruim 1.000 handtekeningen opgehaald. De petitie zal 3 november tijdens de behandeling in de gemeenteraad worden ingebracht en meegenomen worden in de overwegingen bij het besluit.