Reuzenberenklauw schiet in Rijswijk de grond al weer uit

In Park Steenvoorde slaat de angst je om het hart als je een rondje loopt. Op plaatsen waar vorig jaar geen reuzenberenklauw stond, staat deze woekerende plant alweer een meter hoog. Als we niets doen wordt die tot drie meter. En wat nog erger is, vooral direct aan de paden zien we de bekende – en gevaarlijke – bladeren, waarvan het sap zorgt voor brandwonden. Aan de kant waar veel bewoners van woonzorgcentrum Steenvoorde wandelen, zijn hele concentraties.

Goede reden voor bewoners om samen met de gemeente een inventarisatieronde te maken. Alom is de verbazing groot dat er alweer zo veel en zo hoog staan. Langs de paden, maar ook op plaatsen waar niemand loopt. Maar juist op die ‘verlaten’ plaatsen, worden ze met het jaar groter en zijn de bloemen een enorme zaadbron.

De reuzenberenklauw is een bijna niet meer te stoppen plaag. Het enige dat echt werkt is de plant voordat de bloemen verschijnen weg te steken. Voor alleen al park Steenvoorde zijn dan twee man in het groeiseizoen aan het werk, En dan zeven jaar lang, tot het zaad is uitgeput. Het park wordt onderhouden door de medewerkers van de DSW, maar die halen geen berenklauw weg vanwege het gevaar van brandblaren.

Als we niets doen, gaan raadsleden binnenkort foto’s rondsturen van gevaarlijke situaties. Beter zou zijn om Steenvoorde als pilot te benoemen en daarvoor dit jaar geld beschikbaar te stellen. Hier kan ook ervaring worden opgedaan voor de rest van Rijswijk. In de tussentijd moeten in elk geval de paden vrij van berenklauw worden gehouden in verband met kinderen en ouderen die hier lopen.