Petitie voor 1500 Rijswijkse apen staat al op 1800

Rijswijk reageert massaal op de oproep van Rosella D’angeli om de petitie te tekenen die een eind moet maken aan het gebruik van apen in het omstreden Rijswijkse apenlaboratorium aan de Lange Kleiweg. Ruim 10% van alle inwoners heeft al getekend. Rosella van ‘Een Dier Een Vriend’ overhandigt op dinsdag 9 mei petities aan de gemeente Rijswijk. Petitie is via deze link te openen.

Hiermee maakt ze zich hard voor de 1500 apen die in Rijswijk worden gehouden als proefdier voor testen. ”Gemeente Rijswijk staat op de kaart van Nederland met het Grootste Apenvivisectiecentrum van Europa, het Biomedical Primate Research Centre. Op de Lange Kleiweg 161 te Rijswijk zitten zo’n 1500 apen 24/7 opgesloten en worden gebruikt als proefdier”, vertelt Rosella D’angeli .

Onlangs werd het onderwerp door Marc Weterings van Rijswijks Belang op de gemeentelijke politieke agenda gezet. Hij wil, net als Een DIER Een VRIEND, dat het apenvivisectiecentrum haar deuren sluit en de apen naar een opvangcentrum gaan. Diverse partijen in de gemeenteraad zijn voor een directe sluiting van BPRC. Dit komt in totaal neer dat nu al bijna de helft van de gemeenteraad het BPRC liever kwijt dan rijk is.

De afbouw van het laboratorium werd al beloofd in 2002 door toenmalig VVD minister Hermans van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. En onlangs werd in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken een onafhankelijk adviesrapport door het wetenschappelijke Rathenau Instituut gemaakt: “Experimenten met apen zijn zowel ethisch als wetenschappelijk omstreden,” zo luidt de conclusie van dat rapport, genaamd ‘Van Aap naar Beter’.

“Op 9 mei bieden we de handtekeningen van inwoners van Rijswijk aan bij de gemeenteraad” aldus Rosella d’ Angeli, campagneleider van Een DIER Een VRIEND. “Het is belangrijk dat de gemeente weet dat de inwoners willen dat het apenvivisectiecentrum in hun gemeente sluit. Zo kan de gemeente een duidelijk signaal sturen naar de landelijke politiek. Het wordt tijd dat inwoners van Rijswijk hun stem laten horen”. Dit kan door nu de petitie te tekenen via deze link.