Parkeerproblemen Don Boscolaantje en omgeving binnenkort opgelost

Het is al jaren een doorn in het oog bij velen. De langparkeerders aan het Don Boscolaantje en de rommel die naast de auto’s ligt. Voor die mensen hebben we goed nieuws.

Betaald parkeren vanaf 18:00
Parkeren in te Werve is nu in bijna de hele wijk nog gratis, behalve aan de Park De Wervelaan bij het nieuwbouwgedeelte boven de schouwburg en de tennisbanen. Daar geldt de avond regulering (zone 4), dezelfde als in Oud Rijswijk. De planning is om dit vanaf 15 september uit te breiden naar de Van Vredenburchweg bij de toegangsweg naar Westhoff, het Don Boscolaantje en aan het Julialaantje bij Don Bosco en ’t Akkertje. De gemeenteraad heeft een drie maanden geleden ingestemd met het vergunningparkeren. Het is gereguleerd parkeren. Vergunninghouders van Te Werve mogen daar staan.

Meer aanpassingen
Er komt ook avond regulering in het woongebied tussen de Generaal Spoorlaan, de Burgemeester Elsenlaan, de Sir Winston Churchilllaan en de Huis te Landelaan. Hiervoor zal dezelfde parkeervergunning gelden als in het Stationsgebied. Rijswijk.tv sprak met wethouder Bjorn Lugthart over de plannen: “Deze nieuwe regeling is noodzakelijk om de juiste parkeerder op de juiste plek te krijgen. Dat is daar nu niet het geval. De bezoekers van de voetbalvereniging de kinderboerderij en Don Bosco hebben hier echt baat bij.”

Eindelijk gerechtigheid
Een adviescommissie liet in de afgelopen periode van zich horen en zette zich in voor de parkeersituatie in het gebied. Rijswijk.tv sprak met verschillende betrokkenen over de plannen van de gemeente en er wordt zeer euforisch gereageerd. Duidelijk werd dat de frustratie zeer hoog ligt. Het probleem in de wijk ontstaat volgens een belanghebbende omdat de parkeerplaatsen veelal gebruikt worden door Hagenaars die de auto daar gratis parkeren en vervolgens met de tram naar Den Haag gaan waar het parkeren onbetaalbaar is voor velen. Sommige voertuigen staan er weken geparkeerd. De voertuigen die in die buurt staan zijn grotendeels met Oost-Europese kentekens. Regelmatig staan er ook voertuigen met ingeslagen ruiten. “Het lijkt op sommige momenten meer op een autokerkhof”, aldus een buurtbewoner.

Protest vanwege parkeerproblemen
In de afgelopen jaren lieten politieke partijen zich vaker uit over de mogelijkheid om betaald parkeren uit te voeren. Rijswijks Belang organiseerde in 2017 zelfs een herrieprotest met de bewoners van Te Werve op het Stadhuisplein om aandacht te vragen voor dit probleem. Ook vroegen ze binnen de gemeenteraad aandacht voor dit probleem. Marc Weterings van Rijswijks Belang spreekt in gesprek met onze redactie over euforie en opluchting. “Hier heeft ons team drie jaar voor geknokt.”

Nieuwe parkeertarieven
De raad neemt het definitieve besluit nadat de nieuwe parkeertarieven voor Rijswijk zijn vastgesteld door de gemeenteraad op 23 juni. De tarieven zoals ze worden voorgesteld zijn:

  • Parkeergebied In de Bogaard en omgeving €2,25 per uur
  • Parkeergebied met buurtwinkelfunctie, maatschappelijke- of sportfunctie is het eerste uur gratis. Vanaf het tweede uur €1,50
  • Voor alle overige gebieden geldt een tarief van €1,50 per uur