Overweldigende belangstelling voor RijswijkBuiten

Twee keer vulde de grote zaal van de Rijswijkse Schouwburg zich vanavond met liefhebbers voor woningen in RijswijkBuiten. Bijna 1000 geïnteresseerden kregen een kijkje in de keuken van het ontwikkelproces. Letterlijk want zij zagen wethouder Ronald van der Meij koffie zetten in ‘zijn’ keuken. Als ‘bouwwethouder’ is hij met recht trots op het project dat nationaal veel aandacht krijgt.

“Wij hebben nu inmiddels ruim 1200 woningen verkocht die nu gebouwd of inmiddels opgeleverd zijn. Ongeveer een derde van het geplande woningprogramma. De eerste brede school in Sion is in aanbouw en wordt eind dit jaar opgeleverd. We kunnen ook allemaal zien dat er naast in Sion nu ook in Parkrijk volop gebouwd wordt. We zijn dus vol op stoom met de wijk”, vertelde Ronald van der Meij op vragen van Joey Koeivoets. “Met de energieprestaties van onze woningen lopen we vooruit op wetgeving die pas na 2020 gaat gelden. We bewijzen dat je duurzaam kan bouwen voor een betaalbare prijs|”.

RijswijkBuiten is de duurzaamste wijk van Nederland. Terecht is wethouder Marloes Borsboom, die duurzaamheid in haar portefeuille heeft, daar trots op. “RijswijkBuiten is voorloper om al op zo’n grote schaal energieneutrale woningen te bouwen. Denk hierbij aan gebruik van technieken zoals materialen, warmtepomp, warmteterugwinning uit water en zonnepanelen”, vertelt Marloes. “Duurzaamheid gaat ook over groen. In de wijk zijn fruitbomen geplant en veel bijenvriendelijk groen. Studenten van het Wellant College hebben voor de toekomstige bewoners tuinontwerpen gemaakt om verstening van de tuinen te voorkomen zodat bij flinke regenbuien het water wordt opgevangen”.

Projectdirecteur Jan Brugman gaf een toelichting op de toekomst van RijswijkBuiten en de verschillende wijken, zoals ook Park Avenue, waarvan de woonontwerpen zijn ontleend aan de wijk Leeuwendaal in Oud Rijswijk. Ook vertelde hij onder het uitgebreide gezondheidscentrum dat er komt. Ook Rijswijkers die al in RijswijkBuiten wonen zijn trots op hun wijk. Niet voor niets komt ruim 1/3 van de bewoners uit Rijswijk zelf of keert na jaren weer terug naar Rijswijk. Na de presentatie kon iedereen nog met vragen terecht in de foyer. Toen werd het pas echt zichtbaar hoeveel mensen er waren.