Ophef over mogelijke uitbreiding betaald parkeren in Oud Rijswijk

De gemeente Rijswijk wil het betaald parkeren in Oud Rijswijk uitbreiden. In plaats van alleen in de avond zullen mensen nu moeten betalen vanaf 9.00 uur in de ochtend. De reden hiervoor is dat het parkeersysteem in de Haagse buurten waarschijnlijk gaat veranderen. Om te voorkomen dat Haagse inwoners de auto gratis in Rijswijk parkeren, voert Rijswijk mogelijk dus eenzelfde verandering door als Den Haag.

Alleen in de avond
Momenteel geldt namelijk dat er in Rijswijk van 18.00 uur tot 24.00 uur betaald moet worden voor een parkeerplek. Mogelijk gaat dit beleid gelden vanaf 9.00 ’s ochtends tot middernacht. De Wethouder heeft in de gemeenteraad een raadsvoorstel gedaan. Dinsdag 27 februari wordt dit onderwerp besproken in de raadsvergadering.

Weerstand van bewoners
Rijswijks Belang is fel tegen dit plan. “Er is grote weerstand ontstaan vanuit zowel Rijswijkse als Haagse inwoners en ondernemers om het betaald parkeren te gaan uitbreiden. Deze weerstand die is ontstaan is gebaseerd op feitelijke waarnemingen dat er overdag geen parkeerdruk is in de wijken Spoorwijk en Laakkwartier”, aldus fractievoorzitter Marc Weterings.

Genoeg parkeergelegenheid
Rijswijks Belang deelde afgelopen week video’s op hun facebookpagina van Weterings die door de aangrenzende gebieden van Den Haag aan Rijswijk reed. Hierin demonstreerde hij dat er genoeg parkeergelegenheid zou zijn en dat er dus geen parkeerproblemen zijn. De video’s werden gefilmd rond 11.00 uur en 12.30 uur.

“Alleen als Den Haag dit gaat invoeren”
ChristenUnie Rijswijk wil alleen dat het betaald parkeren wordt uitgebreid mits Den Haag overgaat op betaald parkeren overdag: “We weten uit eerdere ervaringen dat het waterbedeffect snel in werking treedt als betaald parkeren overdag er is in Den Haag in de aangrenzende wijken. We waarderen daarom de snelle reactie van de wethouder om met dit raadsvoorstel te komen voor uitbreiding. Alleen als Den Haag dit gaat invoeren, willen wij dit ook. Het kan dus zijn dat betaald parkeren overdag in de Rijswijkse grenswijken nooit ingevoerd wordt”, aldus fractievoorzitter Maaike Harmsen.

Effect op winkeliers
“Bewoners vinden het vervelend voor hun bezoek, maar snappen de keuze van de gemeente,” zegt Tinus Kaffa, raadslid van politieke partij Wij. Rijswijk. “In het verleden heeft Rijswijk verzaakt om tegelijk met Den Haag aanpassingen door te voeren waardoor aan de grenzen van Rijswijk geen parkeerplaats meer te vinden was, dat willen we voorkomen.” Uiteraard moeten we wel heel goed bekijken wat het effect voor de winkeliers en marktkooplui gaat zijn.

Rijswijks Belang bang voor leegloop
Rijswijks Belang beweert al te weten wat de gevolgen zullen zijn van het betaald parkeren: “Bedenk goed wat het zou gaan kunnen betekenen voor alle ondernemers, hun medewerkers en bezoekers/klanten van winkelcentrum Oud Rijswijk. Zij zullen nu ook moeten gaan betalen. De gehele dag en gehele week van 09.00 uur tot 24.00 uur. Onze fractie verwacht een terugloop van bezoekers en ondernemers die vertrekken uit winkelcentrum Oud Rijswijk. Als voorbeeld hebben wij de Bogaard door het betaald parkeren drastisch zien veranderen met een leegloop van jewelste.”

Afgelopen weekend tekenden volgens de partij honderden mensen een enquête tégen uitbreiding van het betaald parkeren in Oud Rijswijk.

Op dinsdag 27 februari vindt de raadsvergadering plaats. Deze is uiteraard live te volgen via de kanalen van Rijswijk.tv