Ontploffingsgevaar Meester Le Poolestraat

Aan de Meester Le Poolestraat in Rijswijk is door een ontwortelde boom rond 08:45 vanochtend een gaslekkage ontstaan. De wortels van de boom zijn in de jaren om de gasleiding heen gegroeid. De brandweer heeft in verband met de situatie rond 09:00 vanochtend opgeschaald naar ‘middel hulpverlening’ zodat er meer wagens naar de lokatie konden komen.

Woningen ontruimd
De wortels van de boom heeft door het scheefzakken van de kluit een gasleiding kapot getrokken. Het gas dat uit de leiding stroomde dreigde de huizen in te gaan. Het vrijgekomen gas was reeds de kelders van naastgelegen portiekflats ingestroomd.

Opvang in de Schilp
3 portieken met in totaal 18 woningen werden ontruimd na de melding. De bewoners moesten op straat wachten op verdere informatie. Dat was niet erg comfortabel vanwege de regen, maar de zorg ging eerst uit naar de veiligheid. Vervolgens werden de geëvacueerden opgevangen in de Schilp.

Rode Kruis reageert
Het Rode Kruis reageerde op Twitter: ‘Wij hopen dat er gezien de weersverwachting inmiddels een overdekte locatie is gevonden.’ en dat was kort na de melding dus ook het geval.

Geparkeerde auto’s weggeduwd
De brandweer heeft de auto’s van bewoners die weg wilden handmatig weggeduwd omdat dit veiliger is bij een gaslek.

Energieleverancier Stedin kwam met spoed
Om het beschadigde stuk gasleiding te repareren kwam energieleverancier Stedin rond 10:00 ter plaatse om de gasleiding af te sluiten. Hierdoor zal een aantal woningen de komende uren zonder gas komen te zitten omdat de leiding afgesloten moet worden. Als de brandweer vervolgens de woningen voldoende geventileerd heeft en metingen verricht heeft kunnen de bewoners weer terug naar hun woning.