Onderzoek onthult opmerkelijke statistieken over vermiste katten in Rijswijk

Uit een recent onderzoek van PetRadar, het Nederlandse platform voor vermiste huisdieren, blijkt dat Rijswijk in 2023 aanzienlijk minder gevallen van vermiste katten heeft dan zijn naburige steden. Met 66 gerapporteerde vermissingen staat Rijswijk ver onder Den Haag, dat het hoogste aantal gevallen van vermiste katten registreerde met 687.

Extra opletten voor de naam Mu’isa
Het terugvindpercentage in Rijswijk is 69%, iets onder het Nederlands gemiddelde van 72%. Gemiddeld duurt het 28 dagen en 17 uur voordat een vermiste kat in Rijswijk wordt herenigd met zijn eigenaar. Eigenaren van katten met de naam Mu’isa moeten extra opletten, aangezien deze naam bovenaan de lijst staat van katten die het vaakst verdwijnen, met maar liefst 2 geregistreerde vermissingen.

Sneller op avontuur in de zomer
Zondag blijkt de dag te zijn waarop katten het meest van huis vertrekken. De maand juni staat bovenaan de lijst ‘meeste vermissingen per maand’ met 15 vermissingen. David Olthaar, oprichter van PetRadar, verklaart dat in de zomer katten sneller op avontuur gaan, mogelijk door openstaande ramen. Ook wijst hij erop dat katten vaak verdwijnen tijdens vakanties met een oppas, aangezien de verandering in de thuisomgeving hen sneller doet wegrennen.

Meer bereik
PetRadar biedt nu ook de mogelijkheid om via betaalde advertenties op FaceBook en Instagram jouw bereik groter te maken. Je kan je bericht van de vermissing wel 5522 keer meer laten bekijken. Toch bevestigt David Olthaar dat traditionele methodes zoals het ophangen van posters ook nog steeds zeer goed werken.  Al meer dan 10.000 vermiste huisdieren zijn weer herenigd bij hun baasje door hulp van PetRadar.