Niet alle partijen doen nog mee met de Rijswijkse gemeenteraadsverkiezingen in 2022

De gemeenteraadsverkiezingen komen er aan in maart 2022. Dat betekent dat de inwoners weer opnieuw mogen kiezen wie zij als volksvertegenwoordigers willen. Maar of alle partijen nog op de kieslijst zullen staan is onzeker. Gemeentebelangen heeft vrijdag in ieder geval laten weten dat ze niet meedoen.

Twee nieuwe partijen in 2018
Vier jaar geleden was het de vraag welke partij de stemmen kon krijgen van het volk en hoe de verdeling zou zijn onder de bestaande partijen. Er waren vier nieuwe partijen waarvan er slechts twee de gemeenteraad wisten te halen. Dat waren respectievelijk de partij van wethouder Bjorn Lugthart, Wij. en Rijswijks Belang van Marc Weterings. De Libertarische Partij van Jeroen Weber en PSCC van Galiek Habieb kregen niet voldoende stemmen voor een raadszetel.

Stoelendans in de politiek
Er is in het afgelopen jaar veel veranderd in de verdeling van de zetels in de Rijswijkse politiek. Zo vertrokken verschillende raadsleden naar andere partijen met behoud van hun raadszetel. Hierdoor zijn vier eenmansfracties ontstaan.

Gemeentebelangen stopt er mee
De politieke partij Gemeentebelangen die in 2002 werd opgericht door Henny van der Horst heeft vrijdag laten weten dat zij geen kandidaten leveren voor de verkiezingen in 2022. De partij heeft door een bestuurscrisis die leidde tot het opstappen van het voltallige bestuur onvoldoende geschikte kandidaten gevonden die namens Gemeentebelangen in de raad plaats kunnen en willen nemen. Raadsleden Ronald van der Meij en Floor van Amerongen hadden eerder al besloten om na de verkiezingen in maart 2022 te stoppen.

Wat betekent dit voor de toekomst?
Het stoppen van Gemeentebelangen is niet de enige verandering in de politiek. De politieke beweging Wij. moet een flinke aderlating doen. De partij haalde in 2018 drie zetels binnen met boegbeeld Bjorn Lugthart. Hij verlaat de partij omdat hij burgemeester wordt in buurgemeente Pijnacker-Nootdorp. GroenLinks haalde vier jaar geleden een monsterzege en kwam met vijf zetels in de raad ten opzichte van twee zetels in 2014. Voor deze winst was Marloes Borsboom voor een groot deel verantwoordelijk als lijsttrekker van die partij. Zij heeft ondertussen de Rijswijkse gemeenteraad verlaten.

Voor welke partijen is de toekomst onzeker?
Naast het vertrek van Gemeentebelangen uit de Rijswijkse gemeenteraad is het ook onzeker of Fractie Krumeich nog terugkomt. Fractie Majjaoui verklaarde eerder deze week aan Rijswijk.tv dat het nog niet zeker is of ze meedoen. De fractie van Onafhankelijk Rijswijk heeft aan Rijswijk.tv laten weten dat ook zij nog in overleg zijn of ze doorgaan en zoja met welke vertegenwoordiging.

Zetels anders verdeeld in 2022
Hoe de zetels daadwerkelijk verdeeld gaan worden zal in maart 2022 duidelijk worden, maar het zou zomaar kunnen zijn dat er ergens tussen de vijf en de tien zetels anders verdeeld gaan worden dan in 2018 onder de partijen. En waar gaan deze stemmen dan naartoe? Uiteraard is dit een grove schatting en zal eerst moeten blijken welke partijen zich daadwerkelijk verkiesbaar stellen.