Mobiliteitsplan vastgesteld: “Als we niets doen wordt het onleefbaar in Rijswijk”

De gemeente Rijswijk heeft deze week het Mobiliteitsprogramma Rijswijk 2040 vastgesteld. In dit programma staan maatregelen waarmee Rijswijk beter moet gaan scoren op bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid van de stad en de regio.

Rijswijk doet het niet goed
Rijswijk staat in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag derde op de lijst van meeste verkeersslachtoffers per inwoner. Ook heeft Rijswijk de op één na slechtste luchtkwaliteit van Nederland. Bovendien rijden er op sommige plekken in de stad zoveel auto’s en vrachtverkeer, dat de geluidsnorm overschreden wordt. Als er niks gebeurt, dan verslechteren de verkeersveiligheid, de luchtkwaliteit en de geluidshinder nog verder. Zeker met de extra groei van de stad.

Meer gebruikers op de weg vraagt om actie
Rijswijk krijgt er de komende 20 jaar naar verwachting 8.000 tot 10.000 woningen bij door nieuwbouw en door het ombouwen van leegstaande kantoren. Ook komen er tot 2040 naar verwachting zo’n 4.000 banen bij. Delft en Den Haag groeien eveneens.  De druk op de mobiliteit en parkeerplaatsen neemt daarmee verder toe en er komt nog meer vracht- en bestelverkeer in de stad.

Wethouder wil weten wat inwoners wensen
Björn Lugthart, wethouder Mobiliteit: “Mobiliteit is een onderwerp dat sterk leeft in Rijswijk. Het mobiliteitssysteem staat onder druk. Als we niets doen wordt het onleefbaar in Rijswijk. Actie is nodig. We werken daarom aan oplossingen en maatregelen om Rijswijk ook de komende jaren bereikbaar, verkeersveilig en leefbaar te houden. Dat doen we met het Mobiliteitsprogramma Rijswijk 2040, samen met de Rijswijkse inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties, omdat zij als geen ander weten wat er speelt en welke oplossingen nodig zijn.”