Michel Bezuijen blij: ‘Daling misdrijven met 15% in Rijswijk’

Over de hele linie is er in Rijswijk een daling van de criminaliteit. Van straatroof, overvallen en inbraak tot fietsendiefstallen. “De aanpak in De Bogaard slaat aan. Met de bewaakte stallingen en de acties om twee sloten te gebruiken”, aldus burgemeester Michel Bezuijen vanmiddag bij de jaarlijkse presentatie van de veiligheidscijfers, waarbij ook de politie, brandweer en Justitie uitleg gaven.

Kwetsbare slachtoffers bij babbeltrucs
Nieuwe aandachtspunt is de verdubbeling van het aantal babbeltrucs. “Het gaat hierbij om oudere en kwetsbare slachtoffers. Via buren, vrienden, familie en wijkorganisaties proberen we te bereiken dat ze niet zomaar voor iedereen de deur openen”.

Dubbele sloten is credo
Opvallend is dat in de wijk Leeuwendaal het aantal fietsendiefstallen is toegenomen. “Veel bewoners hebben geen schuur en daar staat de fiets buiten. Ook hier is het credo: Gebruik twee sloten voor je fiets”.  Ook is er een toename te zien van de incidenten met verwarde personen met maar liefst 48%. “Dat kost erg veel tijd en zorg voor de politie”.

Ogen en oren van de politie
Speciaal ging de burgemeester in op de taak van de Buurt Preventie Teams. “In maar liefst 8 wijken zijn al actieve teams. Dat in combinatie met de 18 whatsapp groepen en alerte burgers hebben we belangrijke ogen en oren in de wijk. Vooral in combinatie met de contacten met de 9 wijkagenten.

Veiligheidsgevoel en beleving
De gemeente Rijswijk wil meer inzicht in het veiligheidsgevoel van de inwoners. “Dat werd tot nu toe per regio in kaart gebracht. We doen het nu ook voor alleen Rijswijk. Behalve de cijfers is het ook belangrijk te weten hoe de burgers de veiligheid beleven.