Media Markt Rijswijk verliest een ton in euro’s door geprepareerde tassen

De directeur van Media Markt Rijswijk, Patrick Kockx, deed dinsdagavond een verzoek aan de gemeenteraad. Hij wil dat het dragen van geprepareerde tassen en jassen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) worden opgenomen zodat het dragen van zo’n tas op straat niet langer toegestaan is. Met een geprepareerde tas gaat het alarm van de elektronische poortjes niet af en kan een dief ongemerkt een winkel uitlopen.

Ook buiten de winkel handhaven
Kockx zit ook in het bestuur van winkelcentrum in de Bogaard. Namens de winkeliers vraagt hij om deze maatregel aan de APV toe te voegen zodat mensen met deze tassen en jassen ook buiten de winkel aangehouden kunnen worden. Nu is dit nog niet mogelijk in Rijswijk.

Veel schade door diefstal
Het gaat vaak om dure artikelen. Bij de Media Markt gaat het vaak om dure electronica of games. Bij andere winkels gaat het om dure juwelen of kleding. Kockx: “Als de balans aan het eind van het jaar wordt opgemaakt moeten we helaas concluderen dat ik een ton aan spullen mis.”

Dragen van geprepareerde tas niet strafbaar
“Wat ons hindert bij het tegengaan van een dief is dat het in het bezit hebben van een tas niet strafbaar is. Buiten kunnen we er dus niets van zeggen. Als het dragen van geprepareerde tassen opgenomen wordt in de APV dan kunnen we beter handhaven en er mee aan de slag gaan. Dat werkt preventief.”

Boefjes worden herkend
Volgens de Media Markt directeur herkent een beveiliger de boefjes direct omdat ze op meerdere plekken staan in verschillende steden. Er gaat daardoor een preventieve werking uit als er gehandhaafd kan worden.

Dragen van geprepareerde tas niet uit te leggen
“In het bezit hebben van inbrekerswerktuig staat in de APV. Toch kan iemand uitleggen dat hij een koevoet in de auto ook voor iets anders bij heeft. Iemand met een geprepareerde tas kan echter niet uitleggen dat hij niet iets wil pikken”, aldus Kockx

Dieven slaan toe tijdens Black Friday
Er werden ook voorbeelden genoemd tijdens de vergadering. Zo werd tijdens Black Friday melding gemaakt van diefstal van 40 games in een geprepareerde tas bij de Media Markt. Deze hebben een waarde van €1.600. Raadslid Nel Kames sprak eerder deze week met J22 mode. Hier werd recent een man onderschept die voor €800 aan spullen had meegenomen.

Rijswijks Belang doet verzoek voor verbod
De politieke partij Rijswijks Belang deed dinsdagavond ook een verzoek in de raad om het bij zich dragen van een voorwerp dat bedoeld is om een winkeldiefstal te vergemakkelijken te verbieden. Dit verzoek werd unaniem overgenomen door de raad.