Maatschappelijk organisaties en bedrijven tekenen Armoedepact

“Wij gaan armoede in Rijswijk verder aanpakken. Dat doen we niet vanuit het stadhuis maar vanuit de samenleving,” aldus wethouder Björn Lugthart van Zorg. Donderdagmiddag werd het Rijswijkse Armoedepact gesloten tussen maatschappelijke organisaties en bedrijven.

Rijswijk is op zich al heel vooruitstrevend wat betreft het bestrijden van armoede. “Het belang van het Armoedepact is dat alle betrokken zijn vertegenwoordigd. Dat maakt dat het werken sneller en de oplossingen beter,” vertelt Wil van Nunen, raadslid voor de PvdA. Al heel lang maakt zij zich sterk voor het sluiten van dit Armoedepact in Rijswijk.

Schulden en armoede. Het kan zomaar iedereen overkomen. Een scheiding of ontslag van je werk. Voordat je het weet lopen de schulden op en worden rekeningen niet meer betaald. Als er dan niet heel snel actie wordt genomen kan dit tot zelfs huisuitzettingen leiden.

Donderdagmiddag was het druk bij de Rijswijkse Rabobank, de gastheer. Met dit armoedepact is een netwerk ontstaan met héél veel kennis. Ook bedrijven zoals de Rabobank, Albert Heijn en de woningbouwvereniging doen mee. Uiteindelijk leidt dat tot een soort ‘menukaart’ van mogelijkheden om het probleem van de schulden en armoede aan te gaan. Instanties dicht bij de mensen, zoals de sociale wijkteams, kunnen helpen hieruit een actieplan te maken.

Voorkomen is beter dan genezen, vandaar dat ook veel aandacht is voor kinderen. Die moeten al jong leren omgaan met geld om geen schulden  te krijgen en in de armoede te komen.