Levensgevaarlijke ‘grasaren’ voor kat en hond ook in Rijswijk

Velen zullen de naam nog nooit gehoord hebben, maar ze zijn vlijmscherp en levensgevaarlijk voor honden en katten en staan gewoon in Rijswijk tussen het gras. De zogenoemde ‘grasaren’ of ‘kruipers’ zien er uit als gras met pluimen. In eerste instantie lijken ze onschuldig, maar in de werkelijkheid zijn ze heel erg gevaarlijk voor honden en katten.

Rijswijkse vrouw meldt zich over de grasaren
De politieke partij Rijswijks Belang stelt schriftelijke vragen aan het college van Rijswijk nadat een vrouw 170 euro moest betalen om de kruipers operatief te laten verwijderen uit de oren van een hond. De kruipers moesten onder narcose verwijderd worden uit de trommelvliezen van de hond. De partij wil weten of de gemeente verantwoordelijk is en wat ze wenselijk achten om te doen in het kader van de veiligheid van de honden in Rijswijk.

Ze staan gewoon langs de stoep of de weg
Grasaren zijn de scherpe zaden met weerhaakjes van een wilde grassoort, die je vooral ziet op plekken waar je hond lekker gaat snuffelen tijdens de wandeling. Denk aan plekken langs stoep- en wegranden. De stekelige delen van de aren kunnen afbreken en in de vacht blijven hangen als een hond of kat er langs of doorheen loopt, of er tegenaan plast.

De weerhaakjes kruipen in de vacht naar boven
Door hun scherpe punten in combinatie met een weerhaakeffect kunnen deze aren via de huid in het lichaam van de hond terechtkomen. Al ‘kruipend’ kunnen deze lichaamsvreemde deeltjes daar dan voor nare beschadigingen en zeer pijnlijke infecties zorgen aan neus, oren of ogen.

Signalen niet negeren
Als je hond of kant met zijn poot over zijn oog gaat wrijven, is dat een alarmsignaal! Als je niets kunt vinden en je huisdier toch blijft krabben, ga dan naar de dierenarts.