Kick-off Wijkestafette (Week tegen Eenzaamheid) in Rijswijk

Op maandagochtend 10 uur zijn alle stoeltjes bij Lunchroom ‘Bij Oma.nl’ al bezet. Dit jaar zijn de Gemeente Rijswijk en Welzijn Rijswijk weer samengekomen om mee te doen aan de landelijke week tegen eenzaamheid – in de vorm van een estafette. De week vind plaats tussen 29 september en 6 oktober. De week is georganiseerd voor alle mensen die te maken hebben met eenzaamheid – ouderen, jongeren, iedereen. Het is een belangrijk probleem, en dit is een actieve aanpak. Letterlijk en figuurlijk.

Opening
Mieke Ruijgrok, de nieuwe directeur van Welzijn Rijswijk, opende de estafette deze ochtend. “Ik hou van mensen,” waren haar treffende woorden. Ze heeft zich ook ingezet voor het welzijn in Voorschoten en Wassenaar. Ze heeft er dus veel ervaring mee. “Hier draait het om,” zegt de directeur terwijl ze om zich heen kijkt. “Elkaar ontmoeten en ondersteunen.”

Wethouders (op de fiets)
Gijs van Malsen kwam vervolgens aan het woord. Hij is de wethouder die deze ochtend ook voor een uurtje mocht bedienen – iets wat hij met veel enthousiasme deed. Achterop van Malsen’s fiets was wethouder Werner van Damme meegekomen, dus hij was ook van de partij. De zorgwethouder had het over verbinding, en hoe ondernemers als Bij Oma hierin een rol kunnen spelen. Lokale ondernemingen zorgen natuurlijk voor veel sociale interactie en verbinding in de buurt, en daar moeten ze goed de mogelijkheid voor krijgen.

Aanwezigen
De aanwezigen waren voornamelijk bewoners uit de wijken rondom het Bogaard stadscentrum. Shadon en Renu Bindraban, die inmiddels al vijf jaar in Rijswijk wonen, hebben al mensen die bij de kick-off van de estafette weten te benaderen met steun van Welzijn Rijswijk. Shadon: “Zonder hen was het nooit gelukt.” Ook benadrukte zij dat er veel eenzame jongeren zijn, maar dat deze groep het vaak lastig vind om dit toe te geven. Daar werd dus ook aandacht aan besteed.