Inspiratiecafé ‘Het vluchten stopt hier’ over de reis van minderjarige vluchtelingen

Donderdagavond organiseerde Jeugdformaat in Rijswijk een inspiratiecafé met als thema ‘Het vluchten stopt hier’. Tijdens de avond keken de aanwezigen de documentaire Shadow Game, een film van Eefje Blankevoort en Els van Driel waarin de vlucht van jongeren vanuit een oorlogsgebied naar Nederland is vastgelegd. Na het bekijken van de film werd er Iraans gegeten en was er een uitgebreide Q&A met documentairemaker Els van Driel en minderjarige statushouders die bij Jeugdformaat op een woongroep wonen.

Zonder je familie vluchten
Jeugdformaat: Het is bijna niet voor te stellen: als kind moeten vluchten voor de oorlog in je thuisland en een leven moeten opbouwen in een land waar je nooit eerder bent geweest. En dit allemaal zonder je familie. Dit is het verhaal van jaarlijks duizenden minderjarige statushouders in ons land. Jeugdformaat vangt deze jongeren met een vluchtachtergrond op in kleinschalige woonlocaties. Zodra een jongere vanuit het AZC op een van onze groepen komt te wonen, stopt het vluchten pas echt.”

Beleidsmakers bij de bijeenkomst
Aanwezig waren gasten vanuit verschillende sectoren en functies die op hun eigen manier te maken hebben met minderjarige statushouders. Wethouders, beleidsmakers van de gemeente, medewerkers van VluchtelingenWerk Nederland, voogdijinstelling Nidos en anderen. De aanwezigen werden meegenomen in de indrukwekkende veerkracht en het doorzettingsvermogen van deze jongeren. Een vraag uit het publiek: ‘Wat had jij nou nodig toen je net hier in Nederland aankwam?’ Het antwoord van één van de jongere was raak en duidelijk: ‘Alles wat ik nodig had was tijd, aandacht en liefde’.

Begeleiding van Jeugdformaat
Jeugdformaat vangt minderjarige statushouders op in verschillende kleinschalige woonvormen, waarbij ze semi-zelfstandig wonen onder begeleiding van een woonbegeleider. Op deze manier begeleidt Jeugdformaat in regio Haaglanden zo’n 120 statushouders richting zelfstandigheid.