Hotel Leeuwendaal, ons rest slechts een herinnering

Tony Eyk speelde er met zijn zusje accordeon, Prins Hendrik bezocht er een fancy fair. Harm Kamerlingh Onnes maakte er in 1955 een olieverfschilderij. 74 jaar vervulde Hotel Leeuwendaal een belangrijke rol in het Rijswijkse leven. Tot het moest plaatsmaken ‘voor de nieuwe tijd’.

Hotel-Café-Restaurant “Leeuwendaal” is gebouwd in 1904 op de hoek van de Haagweg en de Oranjelaan (Geestbrugweg). Op 16 mei 1915 werd dit hotel grotendeels door brand verwoest omdat de brandweer van Rijswijk niet direct in staat was de brand te blussen. Men was vergeten de druk op de waterleiding op te laten voeren waardoor er niet genoeg druk stond op de brandkranen. Uiteindelijk is de brand met behulp van de Haagse brandweer geblust.

Zoals veel mooie gebouwen in Rijswijk is ook dit prachtige pand niet aan de aandacht van de slopers ontsnapt. Het is in januari 1978 afgebroken om plaats te maken voor het huidige flatgebouw. Gelukkig is de architectuur hiervan beter aan de omgeving aangepast dan het Rutges flatgebouw dat op de plaats is gekomen van Kuijs-Witsenburg.