Van der Horst: ‘Nieuwbouw bedreigt onze middenstand’

De Fractie van der Horst in de gemeenteraad is bezorgd voor de Rijswijkse middenstand zowel in Oud Rijswijk als in de Bogaard door de mogelijke komst Outlet Center in Zoetermeer en ‘Mall of the Netherlands’ in Leidschendam.

Onlangs was in het Stadtheater Zoetermeer een informatiebijeenkomst over de nieuw te bouwen ‘Holland Outlet Mall’. Dit wordt een mega-outletcenter van 31.000 vierkante meter met vooral mode- en sportzaken.

In Leidschendam-Voorburg wordt gewerkt aan de verbouwing en uitbreiding van het huidige Winkelcentrum Leidschenhage tot een mega-winkelcentrum (‘Mall of the Netherlands’) met een oppervlakte van ruim 116.000 vierkante meter (ongeveer drie keer zo groot als het huidige in de Bogaard).

Over een paar jaar zijn er dus, als al deze plannen doorgaan, twee zeer grote winkelcentra op steenworp afstand van Rijswijk.

Fractie Van der Horst heeft vragen gesteld aan het college. “Vindt het college ook de komst van een mega-outletcentrum en een mega-winkelcentrum op steenworp afstand van Rijswijk voor de Rijswijkse middenstand een zorgelijke ontwikkeling is”, aldus Hennie van der Horst.

“Zijn er, bijvoorbeeld in Provinciaal/Metropoolregio-verband, mogelijkheden om de komst van een mega-outletcentrum en een mega-winkelcentrum te voorkomen, of ten minste de plannen zo aan te passen dat de effecten op buurgemeenten zoals Rijswijk zo minimaal mogelijk zijn.  En zo ja, gaat het College zich hiervoor inspannen?”