Hooggespannen verwachtingen over RijswijkBuiten

logo-rijswijkbuiten Rijswijk groeit. Met de bouw van 3500 woningen in RijswijkBuiten heeft de Zuid-Hollandse gemeente een mega bouwproject binnen zijn grenzen. RijswijkBuiten moet bovendien het prototype worden van een energiezuinige woonbuurt. In een serie artikelen belicht Omroep Rijswijk verschillende aspecten van de wijk in aanbouw.
In deze eerste aflevering zetten we in het kort de plannen op een rij.

 

Waar ooit monniken het lof zongen en tuinders hun bedrijf voerden, verrijst RijswijkBuiten. De nieuwe wijk bestaat uit drie deelgebieden namelijk Sion, Parkrijk en Pasgeld. De eerste twee zijn inmiddels in aanbouw. Pasgeld volgt later. Het gebied meet in totaal zo´n 200 hectare en wordt begrensd door Rijswijk, Delft en Den Haag. In 2023 moet de nieuwe wijk klaar zijn. Kenmerkend voor het gebied zijn de zogeheten nul-op-de-meter-woningen. Dat zijn huizen die door het gebruik van onder meer slimme installaties evenveel energie opwekken als de woning en zijn bewoners nodig hebben.

index.jp.gRijswijkBuiten krijgt een gevarieerd huizenaanbod. Dat komt nu al tot uiting in de panden die zijn opgeleverd: van herenhuis tot rijtjeshuis en van appartement tot stadsvilla. De prijzen variëren. Om een indruk te geven, starterswoningen in het deelproject Eerste Stek kosten vanaf 242.900 euro, terwijl herenhuizen in Parkrijk voor een bedrag tussen 324.900 en 474.900 euro beschikbaar zijn.

Wie liever zelf zijn droomhuis wil bouwen, kan ook terecht in RijswijkBuiten. Vanaf ruim 220.000 euro zijn zogeheten buitenkavels te koop waarop particulieren zelf kunnen (laten) bouwen. Dat biedt hen de mogelijkheid hun eigen ideeën over bijvoorbeeld vormgeving, indeling en afwerking van het huis werkelijkheid te maken.

De wijk wordt steeds gevarieerder
en daarmee steeds meer een
wijk van en voor iedereen

Verder krijgt RijswijkBuiten een gevarieerd aanbod van sociale huurwoningen. De wijk moet voor iedereen toegankelijk worden, vindt wethouder Ronald van der Meij. De eerste stappen daartoe worden dit jaar gezet. Dura Vermeer bouwt in opdracht van woningcorporatie Rijswijk Wonen een groep sociale eengezinswoningen in deelgebied Sion. Dit tot tevredenheid van Van der Meij. “De wijk wordt steeds gevarieerder en daarmee steeds meer een wijk van en voor iedereen”, zegt hij trots. “Mede door de prestatieafspraken die wij hebben gemaakt met de diverse woningcorporaties, maken we nu een start met de eerste 24 sociale huurwoningen in RijswijkBuiten.” Woningcorporatie Rijswijk Wonen laat weten dat de huizen bestemd zijn voor gezinnen en een netto huurprijs hebben vanaf 628 euro per maand.

Inmiddels valt op basis van de verkoopcijfers van de woningen in RijswijkBuiten de conclusie te trekken dat de wijk in een behoefte voorziet. Zo was het grootste deel van de 80 huizen die in Parkrijk verrijzen reeds verkocht voordat de bouw was begonnen. Voor wat betreft de toekomstige ontwikkelingen in de drie deelgebieden zijn de verwachtingen dan ook hooggespannen.

Mario Silvester