Het wonder van Rijswijk krijgt weer glans

Het oude ministerie van CRM bij De Bogaard uit 1966 verandert in woontoren De Generaal met 200 appartementen, kosten ruim 23 miljoen euro. De oplevering is in 2020. Het oudste Jackblock gebouw van Nederland stond jaren te verpieteren, maar krijgt z’n oude glans terug. Het gebouw verbaasde ruim 50 jaar geleden de Rijswijkers. Een kraan zette niet laag op laag op elkaar. Hier werden in de kelder 200 vijzels gezet, die de hele constructie omhoog drukte. De dakverdieping inclusief alle installaties ging als eerste de lucht in om uiteindelijk te eindigen als 17e verdieping. Het was letterlijk de wereld op zijn kop in Rijswijk. Een tweede flatgebouw dat in Rijswijk volgens het jackblocksysteem werd gebouwd was Hoogvoorde in 1971.

Cultuurpaleis
Het ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk werk, ook wel het Cultuurpaleis genoemd werd in gebruik genomen door de eerste vrouwelijke minister van Nederland die haar intrek nam in het pand: Marga Klompé. Het succes bij de start verhinderde niet dat het gebouw na een paar decennia in een moeizame levensfase terecht kwam. Zoals wel meer kantoren van die generatie. Nadat het ministerie van Cultuur was vertrokken, trok de belastingdienst erin en daarna stond het pand jarenlang leeg. Zelfs het woord ‘sloop’ was geen taboe in de discussie over een nieuwe toekomst voor het sleetse gebouw.

Nieuwe hoop voor gebouw
Maar gelukkig gloorde er hoop voor het oudste Jackblock gebouw van Nederland. Onder de nieuwe naam De Generaal, maken ontwikkelaar Aertgeerts, aannemer IBB Kondor en MEI Architecten er een woongebouw van. Dit keer wel met gebruik van een torenkraan. De aannemer werkt ook gewoon van onderen naar boven. De woningen op de eerste verdieping zijn inmiddels het verst gevorderd, de bovenste verdieping verkeert nog in originele staat.

Verdiepingshoge glazen gevels
In de nieuwe situatie zijn de twee langsgevels elk drie meter naar buiten verplaatst, terwijl op de kopse kanten ruimte is voor een meter extra. Daarmee ontstaat plek voor in totaal 200 woningen. Gemiddeld twaalf op elke verdieping. Die woningen krijgen verdiepingshoge glazen gevels, waardoor de uitstraling van het pand radicaal verandert en in weinig meer doet denken aan een jaren ’60 gebouw,

 

Bron: Cobouw