Het Hanskenbankje in Oud-Rijswijk is eindelijk opgeknapt

Op vrijdag 25 juni 2021 werd in Oud-Rijswijk het Hansken bankje officieel onthuld. Wethouder Armand van de Laar was hierbij aanwezig om samen met kunstenares Piet de onthulling te doen. Maar na nog geen drie jaar zag het iconische bankje er verwaarloosd uit. Op woensdag 6 maart heeft het bankje eindelijk een opknapbeurt gegeven. Nu kunnen de ‘hangouderen’ weer volop genieten in het zonnetje.

Echt toe aan een opknapbeurt
Tot voor kort vertoonde het bankje donkere, verweerde plekken in het hout, ontbrak er een plank en was er een beschadiging aan één van de zes Hanskens, waarop de bank rustte. Bovendien werd het iconische bankje herhaaldelijk geraakt door een wagen van de zaterdagse markt, waardoor de Hansken beschadigd raakte.

Nu het mooie weer aanbreekt, wordt het extra aantrekkelijk om van het zonnetje te genieten en even uit te rusten op het bankje. Daarom vonden bewoners dat het bankje snel moest worden opgeknapt. Een dame die voorbijliep was het hier mee eens , zo vertelde ze ons: “Ik vind het altijd heerlijk om op zaterdag even op het bankje te zitten na al het gesjouw met mijn boodschappen. Zeker nu het warmer weer wordt, is het fijn dat ik weer op een opgeknapt bankje kan zitten.” Daarom een groot compliment voor de medewerkers van de Gemeente.

Stukje geschiedenis
Hansken was een geschenk voor Frederik Hendrik, prins van Oranje, en ging wonen in de stallen van Huis ter Nieuburch in Rijswijk. Hansken was één van de eerste olifanten in Europa en werd mede door een schilderij van Rembrandt een echte beroemdheid. De zeshoekige bank is een eerbetoon aan olifant Hansken en ontworpen door Elisabeth Rijkels-Visser (Piet).