Henny en Femke’s Ikpas avontuur

Het einde van Ikpas 2018 is in zicht. De deelnemers hebben veel moeten doorstaan om hun ‘normale’ gewoonte te doorbreken door te minderen met alcohol, maar ook de ambassadeurs van Ikpas maken dit allemaal mee. Verslaggever Danny Steehouwer, mede ambassadeur, ging op zoek bij zijn ‘collega’s’ Henny van der Horst en Femke Merkx om te praten over hun belevingen tijdens de Ikpas.

Bewust met alcohol om leren gaan
Henny en Femke staan volledig achter dit campagne. Van der Horst: ‘Ik vind dit een héél goed initiatief, omdat je bewust met alcohol leert om te gaan. Vooral omdat er veel verdriet en ellende is door alcohol, wat ik persoonlijk ook heb meegemaakt. Dan sta je er anders tegenover en ben je heel blij dat de mensen stilstaan en bewust worden.’
Merkx: ‘De organisatie helpt je ook om de stap te zetten, dat is fijn. Het is lastig om het alleen te doen.’

Nog nooit zoveel thee gedrongen
Ambassadeur zijn van Ikpas is dus ook deelnemen, dat brengt veranderingen met zich mee. Veranderingen die Femke niet zo snel had verwacht. Merkx: ‘Mijn grootste verandering is dat ik merk dat ik zonder alcohol kan. Dat ik een prima avondje kan hebben zonder alcohol, dat had ik niet verwacht van mezelf.’ Ook Henny heeft een trotse verandering mogen beleven. Van der Horst: ‘Ik ben heel erg trots dat ik mijn man heb meegekregen, want die dacht echt dat hij dat niet kon. Nu is hij heel enthousiast erover, hij zegt ‘Ik heb in mijn leven nog nooit zoveel thee gedronken’. Dan heb ik wat bereikt!’

Prestatie waar ze trots op zijn
Dat deze Ikpas ambassadeurs zoveel los hebben gemaakt, zowel voor henzelf als hun directe omgeving, is een flinke prestatie waar ze trots op zijn. Feit blijft dat dit niet altijd zonder slag of stoot gaat. Merkx: ‘Ik heb gemerkt dat ik heel veel moeite heb als er een sociale gelegenheid is. Ik dronk bijna iedere dag een glaasje wijn of bier dat ik nu makkelijk kan laten staan, maar de sociale gelegenheden vind ik erg moeilijk. Ik heb een feestje gehad, een verjaardag en afspraken met m’n vriend. Iedere situatie die sociaal was vond ik het moeilijk om niet mee te doen. Niet door alcohol zelf, maar het feit dat ik als enige een sapje dronk terwijl de rest wel alcohol dronk.’

Je merkt dat veel mensen niet drinken
Met de tijd werd het gelukkig beter voor Merkx, het bewuster worden pakte haar goed uit. Ook al blijft het soms nog een beetje lastig met de sociale gelegenheden, maar heeft ook voordelen. Merkx: ‘Eerst denk je dat je de enige bent, maar er zijn natuurlijk meer mensen die niet drinken. Die ga je op geven moment ook wat meer zien!’
Van der Horst: ‘Dat is belangrijk van Ikpas. Dat de mensen door hebben dat ze zo makkelijk achter het stuur kunnen en er zijn mensen die de ‘Bob’ zijn en niet drinken omdat ze moeten rijden, daar schort het nog eens aan.’

Ikpas is ook je horizon verbreden
Henny en Femke hebben ook nog advies voor de mensen die overwegen om mee te doen aan Ikpas. Merkx: ‘Gewoon doen, bedenk wat je wel gaat drinken. Mensen moeten het niet als een straf zien maar als iets nieuws. Net zoiets als je vegetariër bent bedenk je ook andere gerechten zonder vlees, hetzelfde als met iets anders drinken dan alcohol wat net zo lekker kan zijn. Je moet daar dan heel goed over na denken omdat geen gebruikelijke keuze is.’ Ikpas komt dus niet alleen neer op minderen met alcohol maar ook om je horizon te verbreden, kijken wat de mogelijkheden zijn volgens ambassadeur Femke Merkx: ‘Hierdoor heb ik echt lekkere alcoholvrije drankjes ontdekt!’  Ook Henny van der Horst is het hier mee eens. Van der Horst: ‘In de drie jaar dat ik mee doe aan Ikpas heb ik begrepen dat er een positieve nasleep is bij de deelnemers, mensen worden bewuster.’ En dat is misschien waar Ikpas vooral om draait, van der Horst: ‘Sta bewust in het leven, ook met drank!’

Ook jonge ambassadeurs erbij
Dat we Ikpas volgend jaar weer terug zien is in Rijswijk is wel duidelijk, maar hoe zit dat met Femke en Henny? Merkx: ‘Ik wil volgend jaar weer mee doen! In ieder geval met passen!’ Of Femke dan nog ambassadeur zou zijn? Merkx: ‘Ik vind het heel goed om dit vanuit m’n werk te doen en meerdere gezichten een kans te geven. Ik denk ook wel zeker dat ik meer gevarieerder ga drinken.’ Ook kunnen we zeker zijn dat Henny, deelneemster vanaf het eerste uur, ook weer volgend jaar terug zullen zien. Van der Horst: ‘Ik zie ieder jaar dat Ikpas groeit, nieuwe deelnemers die gemotiveerd worden door de oude deelnemers. Dat moeten we uitbreiden!’ Aldus het boegenbeeld van Ikpas Henny van der Horst, die volgend jaar meer de jongeren wilt inspireren en motiveren. Suggestie van Merkx: ‘Volgend jaar een jongere ambassadeur erbij?’

Tekst en foto door Danny Steehouwer