Handhaving heeft handen vol aan illegale afvaldumping

De handhavers hebben hun handen er vol aan. De bijplaatsingen van afval bij ondergrondse containers in Rijswijk. Ook woensdagavond moesten er weer vuilniszakken opengescheurd worden op zoek naar sporen van de persoon of personen die de afval illegaal gedumpt hebben.

Boete van 159 euro aan opruimkosten wordt dagelijk uitgeschreven
Rijswijk.tv sprak de handhavers tijdens hun werk: “Voor ons is het dagelijkse kost. We staan nu in de Treubstraat waar toch ook weer meerdere zakken afval naast de containers gelegd zijn. Dit is voor ons een zogenoemde hotspot. Dat betekent dat er meerdere keren per week illegaal afval gedumpt wordt.” Op de vraag of het afval makkelijk te herleiden valt kwam een duidelijk antwoord: “Het gebeurt bijna dagelijks dat we op verschillende plekken in Rijswijk brieven vinden met gegevens van de bijplaatser erop. Hier volgt dan een bestuurlijke maatregel op.” De kosten van deze ‘opruimkosten’ bedragen 159 euro.

Hotspots waar veel gedumpt wordt
Er zijn verschillende hotspots in Rijswijk waar veel afvaldumping plaatsvindt: “Je merkt dat het bij hoogbouw en donkere plekken vaker voorkomt. Denk dan aan de Planetenflats, de Muziekbuurt en hier in de Plaspolder. In de Treubstraat gebeurt het ook regelmatig dat mensen met de auto komen aanrijden om afval te dumpen. Het is dan moeilijk om de dumper te achterhalen.

Zonde voor de buurt
Als de afval niet te herleiden is gooit de handhaving de zakken toch weg en ls het niet in de container past laten ze het opruimen. “Ik vind het zonde voor de buurt en het is vies voor de omgeving. Bewoners kunnen volle containers melden bij Avalex als de container vol is. Ze komen de container dan zo snel mogelijk legen. “Het klinkt heel vies maar als de bak vol is, neem je afval dan mee terug naar huis. Je riskeert dan geen boete.