Haags Kleinkoor verzorgt concert in Bonifatiuskerk

Zondagmiddag 19 februari verzorgt het Haags Kleinkoor onder leiding van Hans Jansen een concert in de Bonifatiuskerk in Rijswijk. Het concert heeft als thema ‘Ingetogen koormuziek voor de Passietijd’, passend voor de periode in aanloop naar Goede Vrijdag en Pasen.

Boete inkeer en verstilling
De muziek gaat over boete, inkeer en verstilling. ‘Verstilling’ is vooral in de eerste twee koorblokken te horen. De muziek is voornamelijk ingetogen en sober, kenmerkend voor de 16e eeuwse renaissancestijl. Meer expressie is te horen in de muziek van de 17e eeuw, de periode van de Barok. De dynamische verschillen zijn groter, het tempo fluctueert en de tekst wordt expressiever omgezet in muziek. De vier motetten uit de 20ste eeuw geven met de stijlmiddelen van die tijd een schildering van de tekst. Zo horen we meer dissonanten, felle ritmes en onverwachte harmonieën, dit alles om de tekst optimaal tot leven te laten komen.

Haags Kleinkoor
Het Haags Kleinkoor werd in 1977 opgericht als kerkelijk jongerenkoor met een zeer breed en verscheiden repertoire. Nadat 1982 Hans Jansen de muzikale leiding op zich had genomen, koos het koor ervoor zich meer toe te leggen op het zingen van kerkmuziek en het regelmatig geven van concerten.

Hoewel de kerkmuziek nog steeds een belangrijke plaats bleef innemen, werd ook regelmatig wereldlijke muziek uitgevoerd. Zo verzorgde het koor in 2007 de première van ‘Laudate Dominum’ en in 2008 van het Passie-Oratorium ‘Petrus’. In juni 2014 maakte het Haags Kleinkoor een concertreis naar het Franse Macon en Tournus en in 2016 werd meegewerkt aan het Internationaal Heinrich Schütz Festival in de Kloosterkerk in Den Haag.

Hans Jansen (1950) studeerde koordirectie bij Jan Eelkema en kerkmuziek bij Barend Schuurman aan het Rotterdams Conservatorium en orgel bij Gerard Akkerhuis. Hij was tussen 1982 en 2016 cantor van de Kloosterkerk in Den Haag en tussen 1987 en 2016 cantor-organist van de Lutherse Kerk in Schiedam.

Verdere informatie
Het concert vindt plaats in de H. Bonifatiuskerk aan de Van Vredenburchweg 69 in Rijswijk. Het begint om 15.00 uur en duurt een uur. De toegang is gratis. Na afloop is er een deurcollecte.

Meer informatie over de voorstellingen in de Bonifatiuskerk is te vinden op muziekindebonifatius.nl.