GroenLinks vraagt uitspraak burgemeester over grondrechten

Naar aanleiding van het afblazen van de conferentie van de ‘Europese alliantie ter verdediging van Palestijnse gevangenen’ vraagt Marieke Alberts van GroenLinks Rijswijk zich af in hoeverre burgemeester Bezuijen opkomt voor de grondrechten vrijheid van meningsuiting, vereniging en vergadering. “In hoeverre komt de burgemeester van Rijswijk op voor de grondrechten vrijheid van meningsuiting, vereniging en vergadering?” Dat wil GroenLinks weten van burgemeester Bezuijen naar aanleiding van het niet doorgaan van de conferentie van de ‘Europese alliantie ter verdediging van Palestijnse gevangenen’ dat van 8 tot 10 december had moeten plaatsvinden in Event Plaza.

GroenLinks zet vraagtekens bij de mogelijke rol die de burgemeester heeft gespeeld in het niet doorgaan van het Palestijns congres. Event Plaza zou recent onder druk zijn gezet door de politie om het evenement af te blazen, terwijl er eerder geen aanwijzingen waren dat er een verstoring van de openbare orde zou kunnen plaatsvinden. Vanuit de gemeente Rijswijk is er alleen een verklaring uitgegaan waarin staat dat er wel gekeken is naar of er maatregelen zouden moeten worden getroffen, maar verder geen woord over de bescherming van de grondwettelijke vrijheden.

Raadslid Alberts: “In de grondwet staat dat je je mag verenigen en vergaderen om de gedachten uit te wisselen en uit te dragen. Het enige voorbehoud daarbij is ieders verantwoordelijkheid volgens de wet: je mag geen strafbare feiten plegen. Of het nou gaat om een bijeenkomst van Stichting Rohamaa, Eritrea Festival, Palestijnse sympathisanten of De Nederlandse Leeuw, de mening over de inhoud van wat er wordt besproken zou er niet toe mogen doen bij de beoordeling of een evenement plaats mag vinden of niet”.