VIDEO: GroenLinks en Beter voor Rijswijk zijn de grootste

Woensdagavond was het een gezellige en drukke bedoeling in de raadszaal van het gemeentehuis in Rijswijk. Eerder op de dag waren er berichten online gekomen van Ed Braam. Hij schreef dat het een nek aan nekrace zou gaan worden tussen Beter voor Rijswijk en de nieuwe politieke beweging Wij van Bjorn Lugthart. Een gedachte die best plausibel had kunnen zijn, maar de avond liep anders.


Beelden: Facebook Live Stream van 070TV i.s.m. Rijswijk.tv

Nek aan nek race
Een nek aan nek race werd het, maar de grote verrassing was GroenLinks. Vanaf het begin van de avond werd duidelijk dat de partij van Marloes Borsboom veel stemmen naar zich had toegetrokken. We zagen dan ook een sfeer ontstaan die velen nog niet eerder gezien hadden. De nummer twee op de lijst, Marieke Alberts, dansend in de raadszaal en Marloes die werkelijk de hele avond met een lach van oor tot oor rondliep, die per uitslag van een nieuw stembureau enkel groter werd.

Beter voor Rijswijk met een verschil van 112 stemmen de grootste
De blijdschap was er ook bij Beter voor Rijswijk. Zij gingen vrijwel de hele avond gelijk op in de stemmen. Toen de laatste stemmen geteld moesten worden was het verschil slechts 150 stemmen met GroenLinks. Met de cijfers van het één na laatste stembureau liepen ze uit met 254 stemmen om vervolgens met een verschil van 112 stemmen de grootste partij te worden. Hiermee is Beter voor Rijswijk voor de tweede keer op rij de grootste partij geworden en mogen zijn de formatie gaan doen van het nieuwe college.

GroenLinks wint drie zetels
Met deze uitslag groeit GroenLinks in de Rijswijkse gemeenteraad met drie zetels. Dat betekent niet alleen dat we drie nieuwe gezichten in de raad gaan zien, maar dat de kans ook serieus aanwezig is dat Marloes haar termijn van de afgelopen vier jaar als wethouder cultuur kan gaan verlengen.

Waar komt het succes vandaan?
Marieke Alberts: ‘Ik had wel verwacht dat we het goed zouden doen, maar zo goed had ik alleen maar durven hopen.  We kunnen nu nog sterker werken aan een groen, open en sociaal Rijswijk.’

Uitslagen stembureau RijswijkBuiten
Ook in RijswijkBuiten was GroenLinks de grootste in de stemmen. ‘De persoonlijke benadering en de groene politiek slaat aan. We hebben in de afgelopen periode veel mensen gesproken en gingen ook deur aan deur in RijswijkBuiten om met de mensen te spreken. Dat is ook de kracht van de campagne. De persoonlijke benadering en een supergoed team. Rijswijk is klaar voor Groen!’, aldus Marieke Alberts van GroenLinks.

Geen idee wat hier gebeurt
Bij het horen van 176 stemmen loop ik net Marloes Borsboom tegen het lijf. ‘Ik heb geen idee wat hier gebeurt. Het is Amazing. Mensen in de stad zijn zo ontzettend positief op het ogenblik. Ze willen samen met elkaar die stad weer mooi maken en naar de toekomst kijken en ook goed voor elkaar zijn. Dat is wat ik de laatste dagen alleen maar gevoeld heb. Daar ben ik zo ontzettend dankbaar voor.’

Wethouder
‘Ik zou het ontzettend leuk vinden om nog één keer echt vier hele mooie mooie jaren neer te zetten met hele leuke collega’s en vooral met mensen in de stad, want samen maak je de stad en dat is fantastisch!’

Boven alle verwachtingen
Marloes vervolgt: ‘Dit is echt boven alle verwachtingen. Maar het allermooiste mooiste vind ik dat de inwoners geloven dat we samen de stad kunnen maken dat ze ook zelf een stem willen en super positief zijn. met 3211 stemmen kunnen we het verschil maken. Het scheelt bijna niets met Beter voor Rijswijk, dus we zijn supertrots en blij met alle mensen ons heen en het positieve gevoel in de stad

De eerste reactie van Ed Braam
‘Grandioos, grandioos! De supercampagne die we gehad hebben heeft mooi geresulteerd in dat we de eerste partij in Rijswijk zijn. Nu gaan we kijken hoe we toch met de partijen die dicht bij elkaar zitten tot een mooi raadsprogramma kunnen komen. Dat verdient Rijswijk. Beter voor Rijswijk haalde 3323 stemmen.