Gezocht: Rijswijkse Klimaatburgermeester voor Nationale Klimaatweek

Van 31 oktober tot 6 november vindt het weer plaats: de Nationale Klimaatweek. Dit jaar is de tweede editie. Het is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Hun vragen tijdens deze week op verschillende manieren aandacht voor veranderingen binnen onze samenleving die het klimaat zullen verbeteren. Vorig jaar zette maar liefst 142 klimaatburgermeesters zich in voor dit initiatief. Er werd een flinke positieve draai aan de klimaatsituatie in Nederland gegeven, en Nederlanders werden geïnspireerd om bewuster om te gaan met het klimaat. Kortom: iets moois wat dit jaar opnieuw zal plaatsvinden – maar er is nog wel iets voor nodig.

Klimaatburgermeesters
De gemeente Rijswijk is nog op zoek naar een klimaatburgermeester. Mensen die zich hiervoor aanmelden zullen niet alleen zijn: al 110 klimaatburgermeesters hebben zich aangemeld voor de Nationale Klimaatweek 2022. Iemand die vind dat we met elkaar – burgers, bedrijven, overheid – meer bezig moeten zijn met het klimaat, zelf klimaatbewust leeft en graag positieve verandering wilt zien is een zeer geschikte kandidaat voor deze titel. Ook bedrijven en organisaties die zich aansluiten als Klimaatsupporter voor de Nationale Klimaatweek worden gezocht.

Wat ze doen
Een klimaatburgermeester zet actief stappen om zijn of haar CO2-uitstoot te verminderen – door grote of kleine maatregelen, want ze helpen allemaal. Minder energie gebruiken, je huis goed isoleren en vaker de fiets pakken in plaats van de auto zijn hier voorbeelden van. De klimaatburgermeester deelt zijn of haar verhaal in de buurt en inspireert zo anderen. Ook organiseert hij of zij tijdens de Nationale Klimaatweek een activiteit die de buurt en/of gemeente in beweging krijgt – letterlijk en figuurlijk. Tot slot kan de klimaatburgermeester zelfs in gesprek met de echte burgermeester, onder andere om te praten over wat er nog meer gedaan kan worden om het klimaat te verbeteren. Er zijn dus flinke mogelijkheden voor zo’n burgermeester.

Supporters
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat roept naast burgers ook organisaties, zogenaamde Klimaatsupporters, op om mee te doen. Door zich in Rijswijk en omgeving in te zetten voor het klimaat kunnen ze een bijdrage leveren aan de buurt en de wereld. Klimaatsupporters zijn er in allerlei vormen: van scholen tot energiebedrijven tot gemeenten.

Goed voor iedereen
Hoe meer we doen voor het klimaat, hoe gunstiger het zal zijn – voor onszelf en de wereld. Dat al helemaal nu de prijzen zo flink gestegen zijn. Dit is de plek voor meer informatie en Klimaatburgermeester aanmeldingen.