Gemeenteraad lijkt voor terugkeer blauwe zone

Twee weken na de invoering van het nieuwe parkeersysteem in Rijswijk, zijn er twee onderwerpen die raadsleden zo belangrijk vinden dat ze snel aangepakt moeten worden. Dat zijn de verdwenen blauwe zones en het dure parkeertarief rond winkelcentrum In de Bogaard. Wethouder René van Hemert heeft toegezegd voor dinsdagavond 28 februari met een tussentijdse notitie te komen. Afhankelijk hiervan overwegen partijen dinsdag 7 maart met een motie te komen.

Dinsdagavond stond het parkeersysteem op verzoek van verschillende partijen op de agenda van het gemeenteraadsforum. Alhoewel nog maar net ingevoerd, wilden de raadsleden niet wachten tot de evaluatie in eind april.

Het vergunning parkeren is ingevoerd door de overlast van Haagse parkeerders. Dit om de schaarse parkeerruimte beter te verdelen. Daarbij verdwenen ook de blauwe zones, omdat veel winkel- of kantoorpersoneel hun parkeerkaart om de twee uur doordraaiden en zo de hele dag een gratis parkeerplek bezet hielden. Hiervoor in de plaats kwam een aantal plaatsen waar nu de eerste twee uur € 0,30 per uur betaald moet worden, daarna gaat het tarief omhoog.

In de praktijk leidt dit tot problemen. Winkelend personeel is nu € 0,30 en eenzelfde bedrag voor de parkeerapp kwijt om boodschappen te doen of naar de dokter of apotheek te gaan. Ook het sociale leven van Rijswijkers komt erdoor onder druk te staan. Bezoekers bij wijkcentra, zoals de Ottoburg, Oud Rijswijk en Stervoorde moeten bij een bezoekje betalen. Vrijwilligers moeten geld meenemen. Ook leden en bezoekers van sportclubs en verenigingen betalen naast hun contributie nu ook parkeergeld. Voorgesteld wordt een 0-tarief voor de oude Blauwe zonegebieden.

In de Bogaard

Een ander punt is het in verhouding dure parkeren in het gebied rond In de Bogaard van € 2,25 per uur. De raadsleden willen dit tarief in een veel kleiner gebied. Zeker nu In de Bogaard concurrentie heeft van andere – gratis parkeren – winkelcentra in de omgeving.

Overigens vinden de raadsleden het huidige systeem te ingewikkeld en complex. Het moet simpel en begrijpelijk. Alhoewel de discussie stevig was, bleef de sfeer collegiaal. Alle raadsleden, het maakte niet uit van welke partij of kleur, dachten mee en droegen suggesties aan. Het parkeerprobleem is een enorm probleem, ook in Rijswijk. Geen simpele klus voor wethouder Van Hemert en de ambtenaren. Maar wel een zaak die alle raadsleden willen oplossen.