Gemeente Rijswijk misbruikt voor internetfraude

Een groot aantal adressen heeft gisteren en vandaag een mail gekregen van een rijswijk.nl e-mailadres, ofwel een mail vanuit de gemeente Rijswijk. Dit bleek het gevolg van een phising mail waarbij de daders de inlog van gemeente- medewerkers te pakken hebben gekregen. Hiermee hebben zij internetfraude gepleegd. Heeft u zo’n gehad en gereageerd, wijzig dan uw wachtwoord.

Gemeente waarschuwt inwoners
De gemeente Rijswijk wil daarom inwoners waarschuwen voor een mail van een rijswijk.nl adres met als onderwerp “IT Service”, “ICT  Service Desk”, “IT Service Desk” waarin melding wordt gemaakt van de Outlook Web App 2018. Open deze mail niet,  gooi deze weg en klik zeker niet op de link.

Wijzig zo nodig uw wachtwoord
Heeft u dit wel gedaan en heeft u uw wachtwoord ingevuld dan raden we u aan zo snel mogelijk dat wachtwoord te wijzigen (voor de sites waar u dat wachtwoord gebruikt), en contact op te nemen met https://www.fraudehelpdesk.nl. De gemeente heeft de accounts van de betreffende medewerkers afgesloten en heeft maatregelen genomen om te voorkomen dat dit verder nog kan gebeuren.

Phising is internetfraude
Phising (afgeleid van fishing: vissen of hengelen) is een vorm van internetfraude. Het bestaat uit het oplichten van mensen door ze te lokken naar een valse website, die een kopie is van de echte website, om ze daar – nietsvermoedend – te laten inloggen met hun inlognaam en wachtwoord of hun creditcardnummer. Hierdoor krijgt de fraudeur de beschikking over deze gegevens.