Geen seniorenwoning in goedkoopste huursegment voor ouderen

Door de nieuwe toewijzingsregels voor woningcorporaties is het tekort aan seniorenwoningen opgelopen. Een kwart van de ouderen met recht op huurtoeslag vindt geen gepaste woning, meldde het TV-programma De Monitor zondagavond.

Onderzoeksbureau Companen analyseerde de gevolgen van het tekort aan seniorenwoningen in de sociale huursector. Hierdoor moeten ouderen te lang in hun niet of nauwelijks aangepaste woning blijven, wat zorgt voor onveilige situaties.

Volgens de regels voor het zogenaamde ‘passend moeten huishoudens met een laag inkomen verplicht in goedkope woningen worden geplaatst. Zo wil de overheid voorkomen dat zij veel huurtoeslag betaalt aan mensen met een laag inkomen en hoge huur.

Onder de groep mensen met een laag inkomen bevinden zich veel senioren. Deze kunnen zich nu alleen inschrijven op goedkopere huurwoningen tot 586 euro per maand. Daarvan komen er jaarlijks 11.000 vrij, terwijl er 15.000 tot 20.000 van deze woningen nodig zouden zijn.

Minister Blok (Wonen) is volgens De Monitor niet van plan om de huurregels te versoepelen. Volgens hem zit het probleem bij de woningcorporaties, die meer betaalde huurwoningen moeten bouwen.

De corporaties zeggen niet de financiële ruimte te hebben om op grote schaal de huren te verlagen en op korte termijn voldoende seniorenwoningen te bouwen om het tekort op te lossen.

Bron: Nu.nl