Vanavond in debat: Gaat het fietstunneltje in Oud Rijswijk dicht of gaan we renoveren?

Dinsdagavond staat het fietstunneltje onder de Haagweg op de agenda van de raad. Het college is van plan om de tunnel te sluiten. De gemeente heeft de tunnel, op de kruising met de Geestbrugweg en Herenstraat, voor langere tijd niet onderhouden. De tunnel is daarnaast niet de meest frisse plek om onderdoor te lopen. De muren zijn beklad en het stinkt er, maar betekent dat dan dat hij dicht moet? En wat zijn de gevolgen?

40% van de omwonenden gebruikt de tunnel weleens
Als het aan Groenlinks ligt wordt de tunnel opgeknapt en blijft hij open. Romke Jan de Vries: “Uit een door de gemeente gedane enquête blijkt dat 40% van de omwonenden weleens door de tunnel gaat. Een hoog percentage voor de staat waarin het tunneltje verkeert. Knap deze tunnel dus op in plaats van het proberen te besparen op onderhoudskosten. Met een tunnel kunnen leerlingen bijvoorbeeld zelfstandig vanuit Oud-Rijswijk naar school in Cromvliet. Het opknappen van de tunnel is ook een win-winsituatie: iedereen hoeft minder te wachten voor het stoplicht.” Ook de PvdA is op dit moment niet voor het sluiten van de tunnel: Andy Kooy: “De tunnel moet nu niet gesloten worden. Het kruispunt is nog niet veilig genoeg voor fietsers en schoolgaande kinderen.”

Te weinig gebruik van tunnel
Er zijn ook partijen die vinden dat de tunnel gesloten moet worden. CDA Rijswijk vindt dat er te weinig gebruik van gemaakt wordt. Ze hebben wel de voorkeur om het gelijk uit te voeren met de herinrichting van de toegang tot de Herenstraat. “Dan is ook drukte op Haagweg naar verwachting afgenomen door openstelling Tunnel Rotterdamsebaan”, aldus Menno van Enk. Gemeentebelangen sluit zich aan bij het lage gebruik van de tunnel. “Het lage gebruik in combinatie met de jaarlijks terugkerende onderhoud, weegt niet op tegen de kans om de entree van Oud Rijswijk goed en aantrekkelijk her in te richten met voldoende ruime voor voetgangers en fietsers. De oversteken op maaiveld zijn nu zodanig ingesteld dat een veilige oversteek mogelijk is”, aldus Ronald van der Meij.

Herinrichting van het hele gebied in samenspraak met de omwonenden
D66-raadlid Elze Woudtra vindt dat een aantrekkelijke en veilige toegang tot het winkelcentrum nodig is. D66 Rijswijk wil graag een herinrichting van het hele gebied om echt stappen te zetten hiervoor. Vanavond vraagt D66 aan het college om hierop samen met bewoners en ondernemers actie te ondernemen.
D66 denkt aan meer ruimte voor bankjes, een goede fietsenstalling en minder verkeerschaos. Marja Pelzer van Wij. vindt ook dat de omwonenden moeten worden meegenomen in de keuze. “Uit peilingen kwam resultaat 50/50 vóór en tégen dichtmaken. Bij die uitslag kijken we naar inhoudelijke argumenten van veiligheid en kosten. Die pakken beter uit bij dichtzetten”, aldus Pelzer

Betere oversteekmogelijkheden creëren
De VVD is voor sluiting van de tunnel maar ook in combinatie met het verbeteren van de bovengrondse oversteekmogelijkheden en het goed opnieuw inrichten van de ingangen waardoor de toegang tot de Herenstraat mooier wordt. “Udo Oelen: “Er moet ook een fietsenstalling worden gerealiseerd naast sigarenboer De Leeuw en de fietsopstelplaats voor het stoplicht bij de Oranjelaan moet verbeterd worden.”