Extra geld voor Rijswijkse openbare verlichting

Rijswijk gaat de komende jaren extra geld uit te trekken om het zwaar verouderde kabelnet voor de openbare verlichting aan te pakken. Per jaar wordt zeven kilometer aan kabels vervangen, het jaarbudget voor beheer en onderhoud voor de openbare verlichting stijgt met ruim twee ton naar 315.000 euro en elk jaar is 468.000 euro beschikbaar voor lantaarnpalen, armaturen en voedingskasten.

Het kabelnet is verouderd. Een netwerk gaat gemiddeld veertig jaar mee, maar bijna de helft van het Rijswijkse kabelnet is ouder. In een aantal wijken, zoals Cromvliet, Leeuwendaal en Oud Rijswijk, is het kabelnet zelfs ouder dan zestig jaar. Een verouderd kabelnet verhoogt de kans op storingen, zoals in de afgelopen maanden is gebleken. Bijna alle storingen die optraden tijdens het plaatsen van nieuwe schakelkasten zijn te wijten aan het verouderde netwerk.

Zoals bekend heeft de gemeente het vervangen van de schakelkasten tijdelijk stopgezet tot april 2018. Dit om overlast van uitvallende verlichting in de wintermaanden zoveel mogelijk te beperken. Van de in totaal 110 schakelkasten moeten er nog 26 worden aangesloten.