Examenstress op het vmbo: lassen en koken terwijl de klok loopt

Het eerste eindexamen dit jaar, en meteen het langste. Bijna 900 minuten krijgen de leerlingen op het vmbo op het Rijswijkse Van Vredenburch College in Rijswijk voor het examen PIE (produceren, installeren en energie), dat duurt tot en met donderdag.

Leerlingen zijn zenuwachtig
De examenleerlingen van het vmbo op het Van Vredenburch College melden zich rond zeven uur al bij de school. Sommigen hebben niet geslapen of geen hap door hun keel gekregen, en ook voor de docenten is het spannend. Het examen PIE, voorheen metaaltechniek en elektrotechniek, is redelijk nieuw. “Wij zijn zenuwachtig en de leerlingen zijn zenuwachtig”, zegt teamleider bovenbouw Michèle de Hoogd-Rosdorff. “Maar ze zijn zeer goed voorbereid, dus we hebben er alle vertrouwen in dat het gaat lukken.” In totaal worden er vier vmbo-praktijkexamens gehouden, techniek, dienstverlening, zorg en bouw.

De school in Rijswijk krijgt vandaag niet alleen het NOS Radio 1 Journaal op bezoek, ook het ANP komt foto’s maken. De Hoogd-Rosdorff is blij met al die aandacht voor het vmbo-examen dit jaar, want dat is wel eens anders geweest. Het was voor haar vreemd om ieder jaar ergens in mei te horen dat ‘de examens zijn begonnen’. “Bij ons zijn ze al bijna voorbij, dacht ik dan. Duizenden leerlingen hebben op dat moment al examen gedaan.”

Bron: NOS