Estehaagse Ensemble geeft concert in de Bonifatiuskerk

In de serie Muziek in de Bonifatius geeft het Estehaagse Ensemble op 17 juli een concert in de Bonifatiuskerk met als thema ‘Muzikale dialogen’.

Programma
Op het programma staan Inventions for Violin Viola van James Hewitt (1983) en Duo for Violin and Viola in G major, K.423 van W.A. Mozart (1756-1791), uitgevoerd door James Hewitt en Xiangji Hewitt-Zeng.

6 Inventions gaat over samenspel, dialoog, conflict en resolutie: communicatie tussen twee mensen tijdens de voorstelling. Het is geïnspireerd op Bachs tweedelige inventies, waarin een melodisch motief (‘inventie’) wordt ontwikkeld, dat een rode draad vormt die de luisteraar door het hele stuk leidt. Maar het wil ook de ‘inventiviteit’ van de uitvoerders inspireren. Er is constant spel tussen leiden en volgen, tussen samenspel en solospel. Mozarts Duo voor Violin en Viola in G Majeur is een van de twee duo’s die een reeks duo’s moet voltooien die Michael Haydn niet kon afmaken.

Over het Estehaagse Ensemble
Barokviolist James Hewitt en Xiangji Hewitt-Zeng richtten samen het Estehaagse Ensemble op. Samen specialiseren ze zich in kamermuziek op historische instrumenten en werken ze regelmatig samen als duo, maar ook als barok triosonate ensemble met Tomáš Kardoš (barok cello/ basse de violon) en Asako Ueda (theorbe).

James Hewitt studeerde muziek aan het Girton College in Cambridge en vervolgde zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag: barokviool bij Pavlo Beznosiuk en compositie bij Martijn Padding, Cornelis de Bondt en Guus Janssen. Hij voltooide er zijn master met onderzoek in geïmproviseerd contrapunt. Hij is docent historische improvisatie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Xiangji Hewitt-Zeng is een violiste uit Beijing. Geïnspireerd door een opname van Bach gespeeld door de Nederlandse barokvioliste Lucy van Dael, op historisch instrument, verhuisde ze naar Nederland om barokviool te studeren bij Van Dael, na het afronden van haar bachelorstudie rechten aan het Beijing Institute of Technology en masterstudie musicologie en klassieke viool aan het Centraal Conservatorium van Muziek in China.

Meer informatie
Dit concert is onderdeel van de concertserie ‘Muziek in de Bonifatius’ aan de Van Vredenburchweg 69 in Rijswijk. Het begint 17 juli om 15.00 uur en duurt een uur. De toegang is gratis. Na afloop is er een deurcollecte en de mogelijkheid een glaasje te nuttigen.