Eritrese Vereniging bevestigt niet te gaan demonstreren in Rijswijk

Eerder deze week werd bekend dat er definitief geen bevrijdingsfeest georganiseerd mag worden door Eritreeërs in Event Plaza. De rechter stelde de gemeente Rijswijk in het gelijk dat er een evenementenvergunning aangevraagd had moeten worden.

Demonstratie aangekondigd
De Eritrese Vereniging Utrecht liet voorafgaand aan de zitting aan de gemeente Rijswijk weten dat ze komende zaterdag wilde gaan demonstreren, indien de rechterlijke uitspraak ten gunste van de gemeente zou zijn. Ondanks de uitspraak van de rechter heeft de Eritrese Vereniging Utrecht donderdag de aankondiging ingetrokken en de gemeente laten weten zaterdag niet te demonstreren.

Dreiging openbare orde verdwenen
Daarmee lijkt de dreiging voor de openbare orde en veiligheid in Rijswijk voor komende zaterdag verdwenen, maar zowel de gemeente als de politie blijven alert en de situatie scherp in de gaten houden.

Gesteund door de raad
Burgemeester Huri Sahin sprak donderdagavond de raad toe: “In aanloop naar de zitting voelde ik veel draagvlak in Rijswijk om het feest te verbieden, zeker ook vanuit uw raad. Dat heeft mij gesteund in mijn aanpak. Maar ook al lijkt de dreiging voor nu afgenomen, ik blijf mij zorgen maken om de toekomst. Deze zorg komt ook voort doordat uit onderzoek blijkt – recentelijk door de NOS en Nieuwsuur – dat we in Nederland te weinig zicht hebben op de spanningen binnen de Eritrese gemeenschap en als gemeenten specialistische kennis en instrumenten missen.”

Stevige maatregelen
De burgemeester sprak een duidelijke boodschap uit: “Het is voor mij overduidelijk dat het een landelijk probleem betreft dat gemeenten niet kunnen oplossen. Mijn oproep die ik gisteren in de media deed aan de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en de minister van Justitie en Veiligheid herhaal ik daarom ook hier: neem dit vraagstuk zeer serieus en kom snel met stevige maatregelen. Dit is in het belang van onze lokale en nationale veiligheid.”