Eerste WarmtelinQ buizen aangelegd, meer volgen nog

De eerste buizen van WarmtelinQ zijn vorige maand in Delft de grond in getrokken. Op zaterdag 12 november was Rijswijk aan de beurt voor hetzelfde proces. Via een geavanceerde techniek worden de buizen in de grond geplaatst. De hele dag is er gewerkt om de 1000 meter lange buizen de grond in te trekken, tot wel 25 meter op de diepste punten.

Belangstellenden
Dit zag er spectaculair uit en verliep soepel; door gunstige weersomstandigheden was de operatie een paar uur eerder voltooid dan verwacht. Tientallen belangstellenden waren langsgekomen om te kijken. Ook was wethouder Mark Wit aanwezig. “Naast dat het een indrukwekkend gezicht is, betekent dit ook een mooie stap voor de energietransitie en de gasloze toekomst waar we in Rijswijk aan werken,” zei hij.

Vlaardingen tot Den Haag
WarmtelinQ is een lange ondergrondse leiding die restwarmte van industrieën in de Rotterdamse haven transporteert naar Den Haag en tussenliggende gemeentes. Door de aanleg van de WarmtelinQ buizen is er geen gas meer nodig, en dat is een belangrijke ontwikkeling voor de toekomst. Binnenkort loopt de leiding zelfs van Vlaardingen naar Den Haag. Ook wordt onderzocht of de aanleg van een leiding tussen Rijswijk en Leiden mogelijk is.

Verkeershinder
De komende tijd wordt er nog hard gewerkt aan de leiding in Rijswijk. Het tweede gedeelte van de buizen wordt eind november ingetrokken, waarna er langs RijswijkBuiten nog een jaar gewerkt gaat worden. Dit zal op de “traditionele” wijze gebeuren; zonder de geavanceerde techniek die onlangs is toegepast. Sommige wegen zullen tijdelijk afgesloten moeten worden. De uitvoerder doet dit zoveel mogelijk op rustige momenten, zoals ’s nachts en in het weekend.