Een vuurkorf of oliedrum aansteken in de nieuwjaarsnacht. Waar moet je op letten?

We gaan langzaam richting de jaarwisseling. Een nacht waar veel Rijswijkers een feestje van maken. De gemeente richt zich ook dit jaar weer op zo min mogelijk overlast.

Kleine gecontroleerde vuurkorf en oliedrum toegestaan
Het is voor velen een traditie om kleine vuurkorven, vuurmanden of een oliedrum aan te steken. Dat mag. De gemeente treedt wel op tegen illegale vuren. Deze zorgen al jaren voor een enorme kostenpost wegens beschadiging van het wegdek en straatmeubilair. Wel wordt het toezicht op de kleine vuren en dan met name het gebruik van de oliedrums dit jaar aangescherpt.

Tevreden met extra toezicht
Burgemeester Michel Bezuijen is blij met het aangescherpte toezicht: “afgelopen jaarwisseling is veel schade ontstaan aan het wegdek en grasvelden door het verkeerd gebruik van oliedrums. Met name het herstellen van asfaltbestrating kost veel gemeenschapsgeld. Voorkom schade aan het wegdek door voorzorgsmaatregelen te treffen”.

Hoe gebruik je een oliedrum veilig zonder schade?
Het dringende advies van de gemeente is om bij gebruik van oliedrums op de openbare weg voldoende voorzorgsmaatregelen te nemen zodat er geen schade aan het wegdek kan optreden. Dit kan onder meer door onder de oliedrum een laag zand aan te brengen of door de drum op tegels of klinkers te plaatsen.

Schade verhalen op de gebruiker
Politie en handhaving zullen optreden bij verkeerd gebruik van oliedrums in de openbare ruimte. De kosten van het herstel van schade aan het wegdek zal zoveel mogelijk worden verhaald op de eigenaar van de oliedrum.
Doordat vuurkorven en vuurschalen op pootjes staan is er geen direct contact met de ondergrond en ontstaat er minder schade aan het wegdek. Voorwaarde voor het stoken van kleine vuurtjes blijft wel dat de openbare orde niet wordt verstoord en het vuur geen gevaar voor omstanders en/of schade aan het wegdek of straatmeubilair veroorzaakt.

Direct afvoeren bij verkeerd gebruik
De gemeente werkt bij de uitvoering van het vurenbeleid nauw samen met politie en brandweer. Bij verkeerd gebruik van oliedrums en vuurkorven worden deze direct in opdracht van de gemeente afgevoerd. Ook oliedrums en vuurkorven die na gebruik niet worden opgeruimd en de volgende ochtend op de openbare weg worden aangetroffen, worden afgevoerd.