Negatief zwemadvies voor Zwembad de Put

De omgevingsdienst Midden Holland heeft op vrijdag 10 mei een negatief zwemadvies gegeven voor zwembad De Put.

Negatief zwemadvies
Twee jaar geleden was het ook al raak bij het natuurbad. Zowel bij de Put, als het Wilhelminapark kon er niet gezwommen worden.

Wethouder Armand van de Laar gaf toen in de vergadering aan dat de blauwalg in de Put een zeer hardnekkig probleem is: “Dat is ontzettend zonde want veel mensen hebben plezier aan het zwemmen in de Put.” Het Hoogheemraadschap is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het water.Van de Laar vervolgt:”Vorig jaar zijn grote iron bags geplaatst om te zien of we daarmee de blauwalg kunnen uitroeien. Daar moeten we de resultaten nog van zien. Het is een moeilijk probleem omdat ook de put heel erg diep is. Die kunnen we niet droogleggen. We moeten dus zorgen dat we zuurstof blijven pompen in het water.”

Blauwalgen
Zwemmers en watersporters kunnen ziek worden als ze in aanraking met blauwalg raken. Zo krijg je last van irritaties aan de huid en ogen. Andere klachten zijn hoofdpijn, misselijkheid, maag-en darmklachten. En in sommige gevallen kunnen er grotere gezondheidsproblemen optreden.

Het wordt afgeraden om in water met blauwalg te zwemmen. De gifstoffen kunnen via de mond in het lichaam komen. Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen of wieren, maar bacteriën die ook bekend staan als cyanobacteriën. Deze organismen halen hun energie uit licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water. Wanneer er veel voedingsstoffen aanwezig zijn en de temperatuur stijgt, kan dit leiden tot een bloei van blauwalgen. Tijdens zo’n bloei kunnen grote hoeveelheden blauwalgen een drijflaag vormen. Naarmate de onderkant van deze drijflaag afsterft, komen er gifstoffen vrij in het water.

Op zwemindex staan alle zwembaden en zwemwater locaties op afstand gesorteerd vanaf Rijswijk, ook inclusief waarschuwingen. Zo kun je makkelijk een alternatieve zwemwater locatie vinden. https://zwemindex.nl/rijswijk-zuid-holland