Dure Rijswijkse kunstwerken krijgen geen extra onderhoud

Rijswijk kent redelijk wat kunstwerken die op verschillende plaatsen in de gemeente staan. Het onderhoud van de kunstwerken laat volgens de fractie van Rijswijks Belang te wensen over. Marc Weterings, fractievoorzitter van de politieke partij stelde hier vragen over tijdens de raadsvergadering van afgelopen dinsdagavond.

Kunstwerken staan er verpauperd bij
Marc Weterings: ”Bij een rondje Rijswijk viel het ons op dat meerdere kunstwerken er verwaarloosd bij liggen. Van bekladding tot vervuiling, of omringd door onkruid en afval. Daarom vonden wij het nodig om hier vragen over te stellen aan de wethouder.

Regulier technisch onderhoud 
Wethouder Armand van de Laar verklaart in de beantwoording aan de raad dat er jaarlijks een inspectie plaatsvindt om te kijken of de kunstwerken in goede staat zijn. ”Er wordt een afweging gemaakt of ze er technisch goed voorstaan. Er moeten vervolgens keuzes gemaakt worden ten aanzien van het onderhoud’, aldus van de Laar. De wethouder is verder van mening dat de kunstwerken technisch voldoen aan de norm. Van de Laar vervolgt: ”Ik heb ook de foto’s gezien met de groenaanslag. We zouden er voor kunnen kiezen om de kunstwerken één keer per week op te poetsen. Maar vooralsnog vinden we het verantwoord om het één keer per jaar te doen.”

De Batman Mobiel aan de Prinses Beatrixlaan is stuk
Weterings vroeg ook aandacht voor het kunstwerk dat in de middenberm van de Prinses Beatrixlaan staat. Een kunstwerk met drie zwarte stalen, gestroomlijnde vormen met lampjes in verschillende kleuren dat in de avond moet opvallen. ”Dit kunstwerk is omringd door onkruid, het is vervuild en de verlichting doet het niet. Wethouder Johanna Besteman reageerde hierop in de raadsvergadering: ”Het betreffende kunstwerk had losse acrylplaten. Die hebben we geprobeerd te repareren waarbij het licht is uitgevallen. Het onderhoud of het afplakken van de acrylplaten is niet afdoende geweest. Er worden nu offertes opgevraagd om te kijken hoe we dat duurzaam kunnen oplossen.”

Rijswijks Belang ontevreden met beantwoording
Marc Weterings laat weten niet tevreden te zijn met het antwoord. ”Als wij in Rijswijk voor tonnen aan kunstwerken plaatsen, dan verbaast het mij wel dat er maar één keer per jaar een technische inspectie wordt gedaan. Er kan veel gebeuren in een jaar en Rijswijkers kijken een heel jaar lang tegen een verpauperd kunstwerk aan.