Burgemeester en wethouders ontsnappen uit Crystal Meth Lab

Door: Arvid van Oosten –

Donderdag werd de roadshow Ondermijning gehouden op de gemeentewerf. Hier konden burgemeester Verkerk, de wethouders en het buurtpreventieteams kennis opdoen over verschillende vormen van ondermijnende criminaliteit: misdaad die de maatschappelijke structuur beschadigt. Bijvoorbeeld drugscriminaliteit.

Wat was er te doen?
Er waren verschillende dingen te bezoeken: een nagebouwde hennepkwekerij en een crystal meth lab escape room. Ook de burgemeester en wethouders kregen de opdracht om hier uit te ontsnappen. Aanwezigen konden hier ook hun kennis over ondermijning laten testen in de andere escape room “Foute Centen” en de geur van XTC leren herkennen bij de interactieve ondermijningsbus. Er was zelfs de mogelijkheid om via een VR-bril een uitbuitingssituatie te ervaren. Ondanks ze niet echt waren kregen de deelnemers te maken met veel nieuwe en vreemde ervaringen.

Bas Verkerk over ondermijnende criminaliteit
‘We krijgen in Nederland steeds meer te maken met georganiseerde ondermijnende criminaliteit,” zei waarnemend burgemeester Bas Verkerk. “Zo ook in Rijswijk. Het gaat dan om bijvoorbeeld drugshandel, hennepteelt, drugslaboratoria, mensenhandel, onbetrouwbare (horeca)bedrijven, vastgoedfraude of het witwassen van geld. Voor veel criminele activiteiten zijn legale diensten nodig, zoals een vergunning van de gemeente. Illegaal verkregen geld wordt witgewassen door het openen van een restaurant of het investeren in vastgoed. De roadshow is bedoeld om op een interactieve manier signalen van georganiseerde (drugs)criminaliteit te herkennen, de deelnemers bewuster te maken van de gevolgen voor de maatschappij en weerbaarder te maken tegen ondermijnende invloeden van buitenaf. Als wij alert zijn op de signalen en en onze kennis versterken en delen, komen wij samen verder in de bestrijding van ondermijning en criminaliteit.’

Enthousiasme en aanpak
Meer dan 120 deelnemers bezochten de roadshow, en veel positieve reacties waren gekregen. Een enthousiaste deelnemer: “Het was ontzettend leuk en leerzaam tegelijk.” De komende periode zullen de gemeente, politie en andere partners in veiligheid meer tijd en aandacht investeren in de aanpak tegen ondermijning. Het is namelijk een serieus probleem in Rijswijk, ondanks dat de roadshow een leuke ervaring was. Maar dat maakt het juist leerzaam.