Digatale hulp en cursussen bij bibliotheek aan de Vliet

In een tijd waarin steeds meer zaken online worden geregeld, kan het gebruik van digitale technologieën soms overweldigend zijn. Gelukkig hoef je dit niet alleen te doorstaan, want het nieuwe cursusseizoen van ‘Hulp bij Digitaal’ is van start gegaan bij de Bibliotheek aan de Vliet. Dit programma biedt een scala aan cursussen om mensen te ondersteunen bij het navigeren door de digitale wereld, en het beste van alles is dat bijna alle cursussen gratis zijn. Voor de smartphone cursussen wordt slechts een kleine eigen bijdrage gevraagd.

Het Digicafé

Een van de initiatieven van de Bibliotheek aan de Vliet is het wekelijkse Digicafé. Hier kunnen mensen zonder afspraak binnenlopen met vragen over het gebruik van tablets, smartphones, laptops of computers. Er wordt per persoon ongeveer 15 minuten gereserveerd, waarbij deskundigen ook helpen bij het kiezen van de juiste cursus of workshop. Na advies kunnen geïnteresseerden zich direct aan de balie inschrijven.

Verschillende cursussen
Verschillende cursussen maken deel uit van het aanbod, zodat er voor iedereen iets interessants te vinden is. Bijvoorbeeld, de cursus ‘Ontdek digitale zorgomgevingen’ richt zich op het veilig werken met digitale zorg, waarbij deelnemers leren betrouwbare informatie te vinden op websites zoals Thuisarts.nl en apotheek.nl. Ook wordt er ingegaan op het gebruik van patiëntenportalen. Een andere boeiende cursus is ‘Websites van de overheid’, waarin deelnemers in drie lessen ontdekken wat een DigiD is, waar het voor nodig is en hoe in te loggen op platforms zoals mijnoverheid.nl. Voor degenen die hun smartphone willen ontdekken, is er de cursus ‘Android voor beginners’.

IDO-spreekuur
Om te bepalen welke cursus het beste bij jou past, nodigt het Digicafé geïnteresseerden uit om langs te komen, waar het personeel graag helpt bij het maken van een keuze. Voor specifieke vragen over de digitale overheid is er het wekelijkse IDO-spreekuur. Hier kunnen mensen terecht met vragen over online belastingaangifte, verhuizingen bij de gemeente, of het begrijpen van complexe brieven van instanties zoals woningcorporaties. De spreekuren zijn iedere dinsdag van 10.00 – 12.00 uur en woensdag van 14.00 – 16.00 uur.