De Week van de Jonge Mantelzorger in Rijswijk

Eén op de vier jongeren in Nederland zorgt voor een naaste met gezondheidsproblemen. Dit gaat vaak goed, maar ook niet altijd. Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger vragen wij extra aandacht voor deze, vaak onzichtbare, groep jongeren. Dit wordt ook gedaan in de gemeente Rijswijk.

De jonge Mantelzorger
Mantelzorg is alle hulp die je geeft aan iemand die het nodig heeft, bijvoorbeeld een familielid of een vriend. Denk aan elke week boodschappen doen voor je oma, elke dag je zieke vader helpen verzorgen, of je zusje helpen omdat ze het niet alleen kan. Dit zijn allemaal voorbeelden van mantelzorg. Mantelzorgers zijn meestal familieleden, vrienden, buren of andere bekenden die helpen zonder ervoor betaald te krijgen.

Ze geven zowel emotionele steun als praktische hulp, zoals meegaan naar de dokter, medicijnen regelen, of helpen in het huishouden. Mantelzorgers zijn heel belangrijk omdat ze ervoor zorgen dat degene die hulp nodig heeft, zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen. Maar mantelzorg kan ook zwaar zijn. Naast de zorg voor een ander, hebben mantelzorgers vaak hun eigen werk en gezin. Dit kan soms te veel worden en zorgen voor stress. Daarom is het belangrijk dat mantelzorgers genoeg steun en waardering krijgen.

Krijg hulp als mantelzorger
In Rijswijk is er ook aandacht voor jouw situatie als mantelzorger. Zo bieden de mantelzorgconsulenten van Welzijn Rijswijk een luisterend oor en kunnen ze je helpen met verschillende regelingen en adviezen. Daarnaast kan je je aanmelden voor de mantelzorgwaardering.

Meld je aan als mantelzorger en ontvang steun en neem contact op met Welzijn Rijswijk. Stuur een appje naar 06-57971060 of mail naar mantelzorg@welzijn-rijswijk.nl.

Podcast en meer informatie
Wil je weten hoe andere jongeren mantelzorg ervaren? Luister dan naar de podcast :https://www.welzijn-rijswijk.nl/jonge-mantelzorgers/. In vier afleveringen delen jongeren uit Rijswijk hun ervaringen met mantelzorg en vertellen ze wat dit voor hun eigen leven betekent.

Zorgen voor een ander heeft vaak invloed op je eigen leven. Daarom is het heel belangrijk dat je ook goed voor jezelf zorgt. De mantelzorgconsulenten van Welzijn Rijswijk kunnen je hierbij helpen. Ze staan voor je klaar als je vragen hebt, ergens tegenaan loopt, of gewoon even wilt praten. Daarnaast organiseren ze activiteiten speciaal voor jonge mantelzorgers. Voor meer informatie kun je kijken op: https://www.welzijn-rijswijk.nl/jongemantelzorgers/