VIDEO: Collectie Bescherming Bevolking in Duitse kantine

Acht jaar hebben vrijwilligers gewerkt aan de restauratie, maar vandaag werd een nieuw museumgebouw geopend van het Museum Bescherming Bevolking. De officiële openingshandeling werd verricht door de burgemeester Michel Bezuijen en wethouder Marloes Borsboom.

Voormalige bakkerij
Het Museum Bescherming Bevolking is gelegen op Bunkercomplex Park Overvoorde aan de van de Rijswijkse Vredenburchweg. Het nieuwe museumgebouw is de voormalige kantine en bakkerij van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. In die periode werd de locatie gebruikt door de Duitsers om het berichtenverkeer van de geallieerden af het afluisteren.

Koude Oorlog
Na de oorlog gebruikte de Bescherming Bevolking (BB) de gebouwen om te trainen. De taak van de BB was de bevolking te helpen wanneer een atoombom zou vallen. Die dreiging bestond in de tijd van de koude oorlog. In 1986 werd de BB opgeheven

Veldtaken van BB
Nu is het Museum Bescherming Bevolking hier gevestigd in park Overvoorde. De bunkers zijn weer ingericht. In het nieuwe gebouw worden vooral de veldtaken van de BB getoond. In feite wordt daarmee een beeld geschetst van de methodiek van de voorlopers van de huidige rampenbestrijdingsorganisatie.

Uniek totaalbeeld
Het nieuwe museumgebouw vervult een belangrijke functie. Van alle diensten van de voormalige organisatie Bescherming Bevolking is er een selectie van uitrustingsstukken waarmee werd gewerkt. Ook zie je de inrichting van een eenvoudige schuilplaats en ziet je ook welke gevolgen een kernwapenaanval zou hebben gehad. Nergens in Nederland is er een dergelijk totaalbeeld te zien.