Buurtpreventieteams krijgen les over ondermijning

Een bijzondere bijeenkomst gisteravond in het Huis van de stad: alle buurtpreventen van Rijswijk waren uitgenodigd voor een training om signalen van ondermijning te leren herkennen.

Onderwereld en bovenwereld komen samen
Ondermijning betekent dat criminelen gebruikmaken van diensten van onze samenleving, waardoor de ‘onderwereld en bovenwereld’ met elkaar verweven raken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een kapperszaak om geld wit te wassen. Of de onderverhuur van een woning voor illegale prostitutie. Zo’n dertig buurtpreventen van de verschillende buurtpreventieteams namen aan de training deel. De training is speciaal voor de buurtpreventen ontwikkeld door het RIEC (Regionaal Informatie- en Expertise Centrum).

Buurtpreventie houdt oogje in het zeil
In het RIEC werken gemeenten samen met onder meer politie, Openbaar Ministerie, de Belastingdienst en de Douane. Het idee achter de training is dat buurtpreventen hun rondes door de wijken lopen en daardoor snel in de gaten hebben als iets niet klopt en er mogelijk sprake is van ondermijnende criminaliteit. Dankzij de training kunnen zij de signalen nog beter en sneller herkennen. Alle partners zijn het erover eens dat ondermijning met elkaar moet worden aangepakt. En buurtpreventie heeft daarin een belangrijke rol.