Burgemeester vindt scanauto eerlijker voor parkeercontrole

“De controle wordt ‘eerlijker, omdat alle straten waar een parkeerregeling geldt regelmatig aan bod komen. Dat moet iedereen stimuleren om te betalen voor parkeren in de betreffende gebieden”, is de mening van burgemeester Michel Bezuijen. Rijswijk heeft ongeveer 10.000 parkeerplaatsen waarvoor een regeling geldt. De auto controleert 1.000 auto’s per uur. In Rijswijk geldt een parkeerregeling (vergunning of betaald parkeren) in gebieden met een hoge parkeerdruk. Dit is nodig om de beschikbare parkeerruimte zo goed mogelijk te verdelen, parkeeroverlast te beperken en Rijswijk bereikbaar en leefbaar te houden.

Controle noodzakelijk
“Om het systeem te laten functioneren is goede parkeercontrole noodzakelijk”, zegt burgemeester Michel Bezuijen. “Daarom ben ik blij dat we vanaf nu gebruik kunnen maken van een scanauto. De auto maakt de parkeercontroles veel efficiënter, met meer dan duizend scans per uur.”

Camera’s op het dak
De scanauto is uitgerust met camera’s en GPS op het dak. Daarmee scant de auto kentekens. Die informatie komt meteen terecht bij Handhaving, waar een automatische check volgt: is er betaald of heeft iemand een vergunning? Als dat niet zo is, krijgt de parkeercontroleur een seintje dat hij de auto extra moet controleren. De controleur volgt het traject van de scanauto op een scooter. Als er niet is betaald, volgt een naheffing.

Persoonsgegevens worden vernietigd
De persoonsgegevens (kenteken en foto’s) worden binnen 48 uur vernietigd als er geen overtreding is. Anonieme scangegevens worden opgeslagen in een database. De gemeente kan deze informatie bijvoorbeeld gebruiken om de parkeerdruk te meten. Of om de parkeerregels te verbeteren.  Kijk voor meer informatie op www.rijswijk.nl/parkeren.