Burgemeester Huri Sahin leidt persoonlijk initiatief tegen huiselijk geweld

Burgemeester Huri Sahin roept in een recente oproep naar alle vrouwen in Rijswijk op om haar te mailen als ze zich thuis niet veilig voelen. Deze oproep is naar aanleiding van twee moorden vorig jaar in Rijswijk. Er waren namelijk twee vrouwen vermoord door hun partners. Sahin kreeg eerder ook een e-mail van een vrouw die hulp nodig bleek te hebben; deze mevrouw is uiteindelijk goed geholpen. Door dit voorbeeld hoopt de burgemeester nog meer vrouwen te kunnen bereiken.

Enorm geschokt
De moorden van vorig jaar op de 36-jarige Karina en de 45-jarige Jessica schokten de burgemeester enorm. Tegen Omroep West vertelde ze het volgende: “Zulke moorden hebben een zeer grote impact. Voor de slachtoffers en nabestaanden zelf, maar ook voor onze gemeente. Daardoor werd ik alert: Waarom gebeurt dit? Hoe vaak komt het voor? Ik ben me erin gaan verdiepen en kwam in contact met rechtbankverslaggever Saskia Belleman, die een podcast maakte over het onderwerp.”

Helaas maar waar
Recent kreeg Sahin een e-mail van een vrouw waarin stond dat zij zich ook niet veilig voelde. Om juist zo’n incident te voorkomen, is de burgemeester in gesprek gegaan. “Het is helaas waar, maar door mijn betrokkenheid is die zaak serieuzer genomen,” aldus Huri Sahin. Even later is de man aangehouden en de vrouw in veiligheid gebracht.

Sahin benadrukt dat dit niet de oplossing is, maar het zou wel het proces kunnen versnellen. Ook geeft ze aan de juiste gereedschappen te hebben om het proces te versnellen. Zo kan ze een gebiedsverbod of als laatste redmiddel camera’s gebruiken. Wel moet overal natuurlijk gekeken worden of het mag volgens de wet of niet.

Een grote stap
De burgemeester was eerst nog niet helemaal zeker van haar zaak: “In eerste instantie twijfelde ik nog of ik dit wel moest doen, maar toen dacht ik: waarom niet? Elke vrouw die ik kan helpen is er één. Ik besef me dat het een hele stap is om te mailen. Ik vind het heel moedig als mensen mailen om hun probleem aan te kaarten.”

Onterechte twijfel
De twijfel over het initiatief was uiteindelijk onterecht. Er zijn veel positieve reacties van wetenschappers en advocaten dat het een heel mooi initiatief was. Ook kreeg ze reactie van vrouwen die zelf slachtoffer waren geworden van huiselijk geweld. “Wat fijn dat u onze burgemeester bent,” meldde het slachtoffer.

Niet alleen
Hulp bieden aan slachtoffers van huiselijk geweld doet Sahin niet alleen. Zeven leden van de gemeenteraad samen met burgemeester Huri Sahin en wethouder Larissa Bentvelzen hebben de handen ineengeslagen en een tijdelijke werkgroep tegen huiselijk geweld opgericht.

Deze werkgroep heeft in september 2023 alle relevante belanghebbenden op het gebied van huiselijk geweld in Rijswijk bijeengebracht, waaronder vertegenwoordigers van de gemeente, Veilig Thuis, huisartsen, scholen en de politie. Een cruciaal onderdeel van deze bijeenkomst was de openhartige getuigenis van een ervaringsdeskundige, die de ernst van het probleem benadrukte en het belang onderstreepte van een gezamenlijke aanpak. De gesprekken resulteerden niet alleen in het delen van zorgen, maar ook in het identificeren van kansen voor verbetering.

Veilig Thuis
Het is van cruciaal belang dat slachtoffers of getuigen van huiselijk geweld stappen durven te zetten. Veilig Thuis staat klaar om te helpen en biedt een veilige omgeving voor hen die hulp zoeken. Met een gratis telefoonnummer dat 24/7 bereikbaar is en een chatoptie op doordeweekse dagen, kunnen zij die zich in een benarde situatie bevinden, direct ondersteuning krijgen. Bij acuut gevaar moet men onmiddellijk de politie bellen via het noodnummer 112.

Voor meer informatie over het melden van huiselijk geweld, neem contact op met Veilig Thuis via 0800-2000 of bezoek www.veiligthuishaaglanden.nl. Mocht je de burgemeester willen contacteren, dan kan dat via hsahin@rijswijk.nl.