Buitenplaats Syon wordt kroon op ontwikkeling Rijswijk Buiten

De Buitenplaats Syon van Jacoba Sara Justina van Hogendorp was rond 1700 één van de grootste en fraaiste buitenplaatsen van Rijswijk. Op deze plek verrijst binnenkort de nieuwe Buitenplaats Syon. In de karakteristieke bouwstijl met verwijzingen naar het rijke verleden. Er komen Oranjerie woningen, Koetshuizen, Hofwoningen en het appartementengebouw ‘Het Buitenhuys’. Herkenbaar zijn de platte daken met schildkap, ramen met roede-verdelingen, koetsdeuren met ronding en bijzondere metselwerk stenen. De 78 woningen met 3 – 4 kamers komen half 2019 in de verkoop, prijzen zijn nog niet bekend.

Parkachtige indeling
Buitenplaats Syon wordt de kroon op de herontwikkeling van Sion als onderdeel van RijswijkBuiten. De woningen worden gebouwd als een nieuwe buitenplaats, waar wonen gecombineerd wordt met de beleving van het park en het omringende water. Een plaats met ruimte voor ontmoeten, spelen en evenementen, met rust en allure, voor gezinnen die iets anders willen dan de buitenwijken van de grote stad.

Bijzondere historie
Het Hof Sion zal verrijzen op een locatie met een bijzondere historie van grandeur en allure. In de 15e eeuw stond hier het belangrijkste klooster van Holland: ’Sancta Maria in Monte Sion’. Dit werd in de 16e eeuw echter afgebroken: men wilde absoluut niet dat de Spanjaarden zich in het grote klooster zouden vestigen om van hieruit de regio te overheersen.

Gijsbert van Hoogendorp
Toen in de 17e eeuw rijke stedelingen buitenplaatsen voor zichzelf gingen bouwen om zich te kunnen ontspannen en genieten van het leven op het land, verrees de mooiste buitenplaats op de plaats van het vroegere klooster. Buitenplaats Syon van Gijsbert van Hoogendorp. Fraaie tuinen en waterpartijen onderstreepten de allure van het luxueuze herenhuis. Kosten noch moeite werden gespaard om uitdrukking te geven aan de rijkdom van de bewoners. Zo lag er een rijkversierd miniatuurmodel van een VOC-schip in een van de vijvers en werden de tuinen omgeven door hagen van wel zeven meter hoog. Er werd zelfs een speciale, gigantische scheerwagen gebouwd om deze hagen bij te houden, die in de volksmond ‘het Spook Sion’ werd genoemd.