Bewoners moet mee kunnen denken over locaties voor bladkorven

De herfst heeft zijn intrede gedaan en de bladeren vallen van de bomen. Dat geeft soms een mooi beeld, maar er zijn ook gevaren. Omdat de bladeren vallen en het daarbij ook regent kunnen de wegen glad worden. Dit kan gevaarlijk zijn voor fietsers, motorrijders en wandelaars.

Bladkorven geplaatst in Rijswijk
Zondag gingen de wijkvertegenwoordigers en vrijwilligers van Wij. Rijswijk samen met buurtbewoners de wijk in en ruimden samen de gevallen bladeren op de Prinses Margrietsingel op. “Wij. Rijswijk is blij met het initiatief van de gemeente Rijswijk om 90 bladkorven in Rijswijk te plaatsen, zo houden we samen de openbare weg veilig voor iedereen”, aldus wijkvertegenwoordiger Miranda Rennings.

In samenspraak met de bewoners
Wij. Rijswijk is van mening dat plaatsing van de korven een nog groter succes zal zijn in samenspraak met de inwoners van de wijken. Erik Reinders is ook wijkvertegenwoordiger: “Wij. Rijswijk ontvangt vanuit diverse wijken de vraag om de plaatsing van bladkorven in Rijswijk. Voor veel inwoners is het kennelijk wel onduidelijk waar de bladkorven staan en waarom ze nou juist op die desbetreffende plaats staan. Op de site van de gemeente staat te lezen dat er geen extra bladkorven meer bij komen en de gemeente in de gaten zal houden hoe vol de korven zitten en en wanneer ze volgend jaar nodig zijn. Dit is volgens Wij. Rijswijk een gemiste kans.

Reactie van de gemeente
De gemeente bevestigt dinsdag dat er inderdaad 90 bladkorven zijn geplaatst. Binnenkort komt op de site een overzicht van alle locaties. “Aantallen en locaties zijn niet in beton gegoten en de gemeente kan op basis van behoefte van inwoners onderzoeken of er meer korven bij moeten of juist andere locaties moeten aangewend. Nu al kan iedere inwoner zelf een bladkorf aanvragen, deze wordt alleen vanaf het daaropvolgende jaar geplaatst. Indien inwoners bezwaar hebben op de locatie van een bladkorf dan kunnen zij daarvoor ook contact opnemen met de gemeente (straatreiniging)”, aldus een woordvoerder van de gemeente Rijswijk.

Betere locaties
Danny van Dam: “We hebben de wethouder gevraagd of hij bereid is om te onderzoeken wat inwoners geschikte locaties vinden. Op die manier kan gekeken worden of er volgend jaar in samenspraak met de bewoners mogelijk nog betere locaties gevonden kunnen worden voor het plaatsen van de bladkorven.”